Седемкратен скок на измамите с пенсионни документи

Седемкратен скок на измамите с пенсионни документи

Близо 250 измами в пенсионните производства са установили от Националния осигурителен институт за първите девет месеца на 2019 г., съобщиха за „Монитор“ от институцията. Точната бройка е 247.

Статистиката показва, че броят на измамите се е увеличил почти 7 пъти за само за три години, като все още не е ясна бройката за последните три месеца от настоящата 2019-а.

През 2017-а са били установени 37 опита за такъв тип измами, а през 2018 г. – 193. Според статистическата информация има и нарастване на разнообразието от опити за измами в пенсионните производства, коментират още от института. Според експертите

има нова и опасна тенденция –опити за измама на държавната солидарна осигурителна система

Ясни са два вида неправомерни действия, чиято крайна цел е получаване на пенсия от ДОО. Представят се неистински документи - за осигурителен стаж и доход или на нереални експертни решения на ТЕЛК, както и опити за използване на невярна информация за положен труд или осигуряване, подадена от осигурителите или от други лица от тяхно име, разясняват експертите от института.

В системата на НОИ функционира единна работна процедура за извършване на контрол на документи и данни за осигурителен стаж и доход в пенсионното производство. Когато има засечен опит за измама с документи или данни в един областен град, това става достояние на НОИ в цялата страна и те могат по едно и също време да използват цялата налична информация по констатираните конкретни случаи. Когато тези проверки установят, че има неистински или подправени документи или данни и информация, се сезират органите на прокуратурата. Икономическа полиция, прокуратурата, МВР и НОИ си сътрудничат с цел по-ефективна превенция, така че

да се ограничат злоупотребите с фондовете на ДОО,

обясниха още от осигурителния институт, от където разказаха и конкретни казуси.

Такъв е случаят с образец, удостоверяващ трудов стаж, издаден от варненска фирма с адрес в Хасково и с несъществуващ БУЛСТАТ. В началото на септември тази година в НОИ постъпва заявление за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на недостигащ стаж от човек, живеещ в малко населено място. Към заявлението е приложено удостоверение УП-3 за удостоверяване на придобит осигурителен стаж като международен шофьор. Според документа фирмата е със седалище във Варна, той е издаден на 12.9.2017 г., а периодът, в който е положен предполагаемият стаж, е от 5.1.2007 г. до 6.4.2010 г. – три години и три месеца. Събран с другата част от декларирания стаж, той би позволил придобиването на право на пенсия на човека. Проверката на удостоверението в двата града показва, че документът е с невярно съдържание. Най-напред въпросното дружество е с променено седалище и още от април 2013 г. адресът му е в Хасково, а в „издаденото“ 4 години по-късно удостоверение е вписан период с начало преди регистрирането на осигурителя във Варна. Проверката при осигурителя установява, че човекът, работил като шофьор, не фигурира в разплащателните ведомости на дружеството, няма сключен договор с него и в действителност

никога не е полагал труд при този осигурител.

Единният идентификационен код (ЕИК) на дружеството, посочен в удостоверението за положен стаж, не само не съответства на истинския, но и въобще не съществува. Служителите на НОИ преценяват случая като опит за злоупотреба със средствата на ДОО. Издадено е разпореждане за отказ за отпускане на пенсия и е подаден сигнал към районната прокуратура за съставен документ с невярно съдържание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.