Жителите на седем населени места в пловдивско отново се вдигнаха на протест срещу разширяване на каменната кариера над село Белащица. В празничния почивен 6 септември хора от селата в Родопската яка се събраха в центъра на село Белащица и направиха шествие до Околовръстния път на Пловдив.

В шествието тази година се включиха не само хора от село Белащица, които са пряко засегнати от кариерата за добив на инертни материали и от инвестиционното намерение за нейното разширяване. Към тях се присъединиха и жители на околните села Браниполе, Марково, Гълъбово, Брестник, а така също и от общинския център Куклен, както и жители на Пловдив. Всички те поискаха от институциите и властите да вземат спешни мерки срещу разширяването на каменната кариера. Те поискаха нейното затваряне заради запрашаването на въздуха и заради тежкотоварните камиони, които разбиват пътищата им. Кариерата е дадена на концесия на швейцарската фирма „Холсим”, откъдето искат разширяване на мястото за добив на инертни материали под връх Калоян с нови 50 декара. Жителите на родопските села искат да не бъде удължавана концесията на фирмата с нови 15 години. Според тях най-красивите и чисти села край Пловдив са изправени пред екологично бедствие заради запрашаването на въздуха. Протестиращите казват, че честите и силни гърмежи от каменната кариера ги плашат и че къщите им вече са напукани от взривовете и от тежкотоварните камиони.

Протестите на хората от родопските села срещу кариерата са от няколко години. Миналата година от РИОСВ Пловдив провериха обекта, за да установят дали има запрашаване. Проверката била извършена на 6 юни м.г. и експертите констатирали, че запрашаването идва след трошене и разделяне на фракции на добития инертен материал. Прахът се разпространявал извън границите на производствената база и се разнасял към най-близко разположеното до кариерата населено място, а именно село Белащица. От РИОСВ устанонивили, че мерките, които дружеството трябва да изпълнява по изискванията в чл. 70 от Наредба №1/2005 г. срещу разпространение на прах извън производствената база, не се изпълняват ефективно.

При проверката станало ясно още, че концесионерът „Пътища Пловдив“ АД не се е съобразил с неблагоприятните метеорологични условия и силния вятър, който води до увеличаване на запрашаването. За ограничаване на замърсяването на въздуха при проверката били дадени предписания за незабавно преустановяване работата на трошачно-сортировъчната машина и за увеличаване кратността на оросяване на пътищата в производствената база. За констатираното нарушение на законодателството на дружеството тогава бе съставен акт за установено административно нарушение, съобщиха от РИОСВ.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изправят на съд за убийство баба от село Труд

Счетоводителката Веска Хаджиева на 68 години от пловдивското село Труд ще бъде изправена на подсъдимата скамейка за убийството на съпруга си Костадин Хаджиев, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив.

2 години условно за Мегз заради обсебване на джип „Мерцедес”

С присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок се сдоби модната дизейнерка Миглена Каканашева – Мегз. Останалите двама подсъдими - любовникът й Румен Рончев и братовчед й Антон Лесов, също имат условни присъди по обвинението на районната прокуратура за обсебване на лизингов джип „Мерцедес”. Присъдите са факт, след като тримата подсъдими сключиха споразумение с държавното обвинение, одобрено от съда, съобщиха от районната прокуратура в Пловдив.

Млад пловдивчанин получи надежда за лек на множествената склероза

С надежди да има пълноценен и нормален живот в бъдеще 32-годишният Ивайло Тенев заминава на 17 септември т.г. за лечение в Москва. Младият пловдивчанин е диагностициран с „Множествена склероза” и вярва, че благодарение на иновативно лечение в руската столица с присаждане на стволови клетки, ще оздравее. За целта той успя да събере непосилната за него и семейството му сума от 45 000 евро за много кратък период от време.