0

И звестният кинорежисьор Иван Ничев е в постпродукция за новия си игрален филм с работно заглавие „Можеш ли да убиваш“ (или „Възрастни мъже“), съобщи специализираният сайт FilmNewEurope.

Известният кинорежисьор Иван Ничев е в постпродукция за новия си игрален филм с работно заглавие „Можеш ли да убиваш“ (или „Възрастни мъже“), съобщи специализираният сайт FilmNewEurope.

Драмата разказва за седем 30-годишни обеднели българи, които се подлагат на тежки физически тренировки, за да сбъднат колективната си мечта – да станат наемни войници в мисиите на НАТО. Те имат общо минало като участници в един от последните набори по време на задължителната военна служба у нас. Мизерията, безработицата, тероризмът и нелегалната емиграция са сред остро съвременните теми в сценария, писан в продължение на почти 10 години от драматурга Юрий Дачев, Татяна Гранитова и самия Иван Ничев. „Нашите герои нямат стабилни доходи или постоянна работа. Ето защо те упорито се обучават, вярвайки в бъдещите си победи над въображаем враг. Тяхната наивност и понякога комичното им поведение са резултат от постоянния им страх и илюзиите, с които живеят“, обяснява режисьорът. За главните роли той е избрал 7 относително непознати актьори и дори дебютанти: Николай Върбанов, Ивайло Драгиев, Живко Джуранов, Ясен Попов, Атанас Найденов, Иво Йончев и Александър Кънев. В поддържаща роля, като майка на един от кандидат-командосите, ще видим легендарната Емилия Радева.

Кастингът е продължил над 3 месеца, а снимките, осъществени само за 29 дни, са изобилствали с тежки сцени, но всички са се държали смело и сърцато, разказва Ничев. „Можеш ли да убиваш“ е създаден с подкрепата на Националния филмов център и програма „Творческа Европа“. Бюджетът му е около 600 000 евро. Една от снимачните площадки е изоставена някогашна държавна фабрика във Видин.