Седем млади художници посягат към награда БАЗА 2021
3

Седем млади художници посягат към награда БАЗА 2021

Изложба на номинираните художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА се открива днес от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия. Тази година това са младите визуални артисти Мич Брезунек, Марина Генова, Марта Джурина, Александър Лазарков, Митко Митков, Силвия Попова и Мартиан Табаков.

Организатори на събитието освен СГХГ са Институтът за съвременно изкуство и фондация „Едмонд Демирджиян“ съвместно с Фондация за гражданско общество – Ню Йорк, Международната мрежа „Награди за млади художници“ и с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“. Експозицията може да се види до 29 август.

Международната мрежа „Награди за млади художници“ (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа.

В ежегодния конкурс на БАЗА участват художници до 35 години. Жури с 2-годишен мандат номинира между 4 и 8 участници. Победителят се обявява по време на откриването в СГХГ, а наградата е 2-месечно пребиваване в Ню Йорк. Носители на наградата БАЗА досега са били Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020).

Представяме ви накратко актуалните номинирани.

Работите на Мич Брезунек (р. 1992) се основават на стереотипите на хората, които замърсяват без никакъв свян и се гордеят с поведението си, но изследват и действията на еколозите екстремисти, заемащи позиция на морализатори. Две крайности, които никога не поставят под въпрос собственото си поведение.

Инсталацията на Марина Генова (р. 1989) съчетава исторически събития и събития в реално време, разгръщайки се като постоянно мутираща, хибридна хореография. Това, което се случва тук, има последствия другаде; това, което се е случило вчера, все още е тук днес.

Проектът на Марта Джурина (р. 1991) запечатва поредица от срещи, проведени през юни и юли в инсценирана среда във фотостудио. Серията улавя електрически разряд, получен от изпратен импулс чрез метода на Кирлиановата фотография, при допира на пръст с фотохартия.

Според Александър Лазарков (р. 1999) след липсата на естествена социализация през последната година са се пречупили и затвърдили някои от принципите, действията и отношенията в нашето общуване. Авторът използва елементи от природната натуралност, за да покаже нашите отношения, принадлежащи към новата социална натуралност.

Митко Митков (р. 1989) се занимава с трансфера между изображението и въображението. 6 широкоформатни фотографии, монтирани на стената, показват кратки моменти на преход. Шест табуретки срещу тях предлагат на посетителя възможността да съзерцава за секунда в собственото си ДНК тези моменти на преход.

Силвия Попова (р. 1986) разглежда промените, настъпващи в нашата пространствена и темпорална ориентация, сливането на виртуални и физически домейни, черпейки от визуалния език на източници като Google Maps, Google Street View и др.

Според Мартиан Табаков (р. 1992 ) тялото се преобразява спрямо заобикалящата го среда. Идеята за тяло, която авторът представя, носи човешки черти, но не се характеризира изцяло с тях. То е опит за съвкупност на човешки, животински, растителни особености и тези на естествените образувания.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.