Седем инвеститори се конкурират за втората атомна централа

Седем инвеститори се конкурират за втората атомна централа

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, две компании са изразили желание да доставят оборудване и да участват във финансирането, четири са заявленията за придобиване на миноритарен дял в дружеството и сключване на договор за изкупуване на енергия, като сред тях е и Северна Македония.

Инвеститори във втората ни атомна централа са руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД. Френската компания „Фраматом“ декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската „Дженерал електрик“ се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на кандидати за стратегически инвеститор. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, след като на 19 август изтече крайният срок за подаване на заявления.

Процедурата е гъвкава и дава възможност на избрания стратегически инвеститор да води разговори с компаниите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия. Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението. Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от български компании – „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „ЮРопиан тред оф енерджи“ АД.

До поредното размразяване на проекта АЕЦ „Белене“ се стигна, след като Русия заведе иск срещу България и Международният арбитраж в Женева осъди страната ни да плати 620 млн. евро на Русия за двата поръчани реактора, които получихме година по-късно. В търсене на приложение на оборудването правителството поръча на БАН да изготви анализ, който показа, че АЕЦ „Белене“ може да бъде рентабилна.

Началото на проекта Белене е още през 80-те години. След смяната на политическата система, той беше замразен. През 2003 година го поднови Симеон Сакскобурготски. Конкурсът беше спечелен от руската “Атомстройекспорт”, дъщерно дружество на “Росатом”.Подписано беше предварително споразумение за близо 4 млрд. евро и през 2008 г. премиерът Станишев направи нова първа копка на бъдещата ядрена централа. За стратегически инвеститор беше избрана германската RWE, структуриращата банка беше “Париба”, но и двете се отказаха от проекта, който боксуваше, след което той отново беше замразен, като именно след това Русия осъди България да заплати поръчаните реактори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.