0

В разгара на летните отпуски и ваканции на всички хора им се иска да се отправят към бленуваните дестинации с нов и модерен семеен автомобил. Ако искате да пътувате с пет човека на борда и много багаж, може смело да заложите на SEAT Leon X-Perience. Комбито на испанската марка е оптимален вариант за семеен автомобил с повишен просвет и система двойно задвижване 4х4 на приемлива цена.

В разгара на летните отпуски и ваканции на всички хора им се иска да се отправят към бленуваните дестинации с нов и модерен семеен автомобил. Ако искате да пътувате с пет човека на борда и много багаж, може смело да заложите на SEAT Leon X-Perience. Комбито на испанската марка е оптимален вариант за семеен автомобил с повишен просвет и система двойно задвижване 4х4 на приемлива цена.

Името на SEAT Leon X-Perience идва от английската дума experience и означаваща опит, преживяване. Новият SEAT Leon X-Perience е една много добра алтернатива на по-скъпите си родственици, като освен това е с по-красив дизайн и изглежда по-спортно. Моделът е построен на базата на комбито Leon ST, но има редица външни разлики. Пътният просвет е увеличен с 15 мм и има защитни пластмасови панели на каросерията, които я предпазват от драскотини. Системата 4х4 при SEAT се нарича 4Drive и върши чудна работа по плажове и дюни.

Ефектният външен вид на SEAT Leon X-Perience предизвиква възторг с острите си линии, релефните ръбове и хищните и агресивни фарове. Светодиодните светлини водят към мускулестите калници и релефни форми на профила. В задната част комбито завършва със силно наклонени колони и двойни ауспухови тръби.

Интериорът на SEAT Leon X-Perience е практичен и прегледен. Всички уреди са подредени ергономично, така че всичко да е пред погледа на водача и на една ръка разстояние. Особено удобни са предните седалки, които имат изразени странични опори и фиксират тялото в завоите. Централната конзола е леко обърната към водача и осигурява лесен достъп до всеки бутон и до сензорния екран. На задните седалки има много удобен диван и достатъчно пространство за главите и краката на трима пътници. Новият SEAT Leon X-Perience разполага с просторен и функционален багажник с обем от 587 литра, като има възможност задните облегалки да се сгънат директно от багажника и така се отваря място до 1470 литра. Товарният ръб е нисък, има куки за закачане на торбички, контакт за 12V, подът се мести на две нива.

Тестваният SEAT Leon X-Perience 1.8 TSI 4Drive DSG се задвижва от 1,8-литров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Бензиновият мотор с мощност 180 к.с. при 4500 об/мин осигурява страхотна радост по асфалта. Двигателят е съчетан с 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG, която плавно редува предавките нагоре при ускорение и сваля до три предавки надолу при скок върху газта. Има и ръчен режим за по-динамично шофиране. Тягата от 280 Нм е налична в големия интервал от 1350 до 4500 об/мин. Двигателят е пъргав, доставя удоволствие и ускорява комбито от място до 100 км/ч за 7,2 секунди. Максималната скорост е 221 км/ч.

Стегнатото окачване и директното кормилно управление подтикват към интензивно атакуване на завоите, а двойното предаване 4х4 с многодисков съединител Haldex подава мощност и към задните колела, ако има опасност от загуба на сцепление. По-голямото тегло, мощният двигател и задвижването 4х4 увеличават апетита на комбито. В града разходът на бензин достига 9 литра на 100 км, а на пътя със спокойно каране може да падне до 6 л/100 км.

Новият SEAT Leon X-Perience е оборудван със системата SEAT Drive Mode, с която можете да изберете различни режими на работа на двигателя - Normal, Sport, Eco и Individual. Те позволяват да се променя характера на управлението, отзивчивостта на педала на газта и работата на автоматичната трансмисия DSG. Окачването на SEAT Leon X-Perience отпред е тип McPherson, а отзад е многораменно, благодарение на което повдигнатото комби е стабилно в завоите и вози комфортно през неравности.

У нас цената на SEAT Leon X-Perience стартира от 42 700 лева за варианта с 1,6-литров турбодизелов двигател с 5-степенна механична скоростна кутия и 110 к.с., а тестваният модел 1.8 TSI 4Drive DSG струва 46 840 лева. С големия турбодизелов двигател 2.0 TDI със 184 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG, цената на комбито с повишена проходимост е 52 370 лева.

Технически характеристики

SEAT Leon X-Perience 1.8 TSI 4Drive DSG

1,8-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител

180 к.с. максимална мощност при 4500-6200 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1350-4500 об/мин

7,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

221 км/ч максимална скорост

6,5 л/100 км среден разход на гориво

152 г/км емисии на СО2

46 840 лева цена на тествания модел