Сдружението на общините: Демокрацията е процес, а не крайно състояние

Сдружението на общините: Демокрацията е процес, а не крайно състояние

"Демокрацията е процес, а не крайно състояние. Тя е начинът, по който гражданите споделят властта, но и механизмът, по който отделните нива в управлението хармонизират своите задължения и отговорности в интерес на гражданите. Институциите трябва да имат силите и потенциала да се развиват и да взаимодействат, водени от една обща цел - просперитета на обществото. Не съперничество, а сътрудничество имат място в този нелек и продължителен процес". Това се посочва в послание на Националното сдружение на общините изпратено до всички партии и коалиции, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори на 4 април.

В текста на посланието към кандидатите за депутати в 45-ото Народно събрание се подчертава, че съвременните предизвикателства изискват ефективни съвместни действия на всички нива на управление и НСОРБ вече 25 години е коректен партньор на централната власт, но все още принципите и разпоредбите на ратифицираната от българския Парламент през 1995 г. Европейска харта за местно самоуправление не се прилагат в тяхната пълнота.

Българските общини обръщат внимание, че основните правомощия на органите на местно самоуправление са определени от Конституцията или от закона и възлагането на нови правомощия с наредби и правилници на практика подменя волята на народните представители. Именно те, чрез адекватни законодателни решения, могат да въведат ясна демаркация на задълженията и отговорностите на местното и централното ниво на управление и да създадат ефективни механизми за взаимодействие и контрол между властите.

В своя апел НСОРБ напомня, че е време да бъде проведен задълбочен дебат за реорганизиране на данъчната система и трансформиране на част от националните данъци в местни. „Децентрализацията не е заплаха, а усилие за утвърждаване на демократичните ценности. Тя е израз на волята на всяка власт – законодателна, изпълнителна и местна, да бъде обърната с лице към гражданите. Именно това прави децентрализацията наша обща кауза. Време е да я превърнем в ясна цел, към която да вървим съвместно, уверено и в съгласие", посочват от Сдружението на общините

Кметовете призовават кандидат-депутатите за мъдрост и диалогичност и припомнят, че доброто сътрудничество между институциите не е каприз или привилегия, а необходимост както за общините, така и за държавата. „Партньорството и сътрудничеството са единственият мост, по който можем да преминем през кризата и глобалните предизвикателства. В противен случай, те ще преминат през нас с цялата си унищожителна сила“, се казва в изпратеното писмо.

„Всяка политика започва в общината, в града, в селото или в квартала“, припомня в посланието до бъдещите депутати НСОРБ. „Ние живеем в единна държава и местната власт е неразделна част от нея. Общините и местната власт са онзи чувствителен механизъм, който е способен да превърне Вашите обещания в смисъл за живота на хората", се казва още в писмото

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.