Профилактика от НЗОК искат зъболекари

Профилактика от НЗОК искат зъболекари

"В България не съществува думата профилактика, в Рамковия договор не е заложена профилактика. Касата не плаща за профилактика, значи не си върши работата. В България нямаме дете без кариес. Нямаме скринингова политика за изследване на оралното здраве. Човек, ако не профилактира собственото си здраве, няма бъдеще". Това заяви в БТА д-р Анатолий Кънев от Сдружението на българските зъболекари.

Според д-р Кънев от предоставените за 2019 г. 167 млн. лв. за лечението на 6-7 млн. население има неусвоени 2 млн. лева за зъболечение. В същото време мнозина от пациентите не получават зъболекарска помощ.

От Сдружението обявиха, че са подготвили няколко проекти за нормативни документи - Фонд за дентална профилактика, модел за стоматологична помощ в България и други, изброи Кънев.

Относно идеята за разкриване на два нови факултета, той коментира: "Излиза, че сме люпилня за зъболекари, а 1/3 от населението е стоматологично необслужено".

От Сдружението на зъболекарите признават, че страната ни е на първо място по брой зъболекари на глава от населението в Европа. В същото време от тези 10 000 зъболекари само 4 000 са в София, а провинцията остава непокрита.

Сдружението на българските зъболекари определи д-р Димитър Кътев от Враца за зъболекар на 2019 година. Името му беше обявено от председателя на сдружението д-р Ема Михова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.