0

С ъвсем скоро ще сме принудени да спрем работа заради непосилния наем на базата за сортиране и охлаждане на пазара в Сливен.

Съвсем скоро ще сме принудени да спрем работа заради непосилния наем на базата за сортиране и охлаждане на пазара в Сливен.

Това каза за „Телеграф медиа“ Коста Петров, който е председател на сдружение на производители „Българска праскова“.

Германци

Припомняме, че това е първата регистрирана организация на производители на плодове в България още през 2005 г. Към днешна дата в него членуват 45 овощари, земеделски производители и фирми. Те отглеждат праскови, череши, ябълки. До миналата година ползват базата на Сливенския пазар, който е един от трите в страната, построен по германски проект от 2001 г. Едно от условията тогава е логистичната база на Сливенския пазар да се ползва на преференциални наеми от организации на производители на плодове и зеленчуци.

Сортировка

По приблизителни данни организацията обработва около 1000 тона праскови, череши, ябълки на сортировъчното съоръжение. То е закупено от организацията. За хладилниците в базата плащат наем. До преди година собственикът на базата на пазара е било Министерство на земеделието, храните и горите, с което в лицето на няколко поредни министри са имали отлични взаимоотношения. След това собственик става Министерство на икономиката, които вдигат наемите. Производителите започват преговори, но епидемията с COVID-19 ги стопира. В момента овощарите са принудени да прекратят работа и да оставят тонове плодове да се развалят.