Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Брокери очакват забавяне на поскъпването в София

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години тя се движи около 90 000 евро с изменения около тази сума в зависимост какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.

Показателят за достъпност на цените, измерващ съотношението на цената на жилищата на кв. м към средната месечна заплата в столицата, е на ниво 1,23. Това е


най-ниската стойност, измерена през последните 10 години,


следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите.

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати.

В периода от юли до края на септември закупените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от закупените апартаменти, а 30% са тристайни. Средната площ на закупените жилища е 81 кв. м - спада от 89 кв. м в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към високите етажи.

През миналото тримесечие намалява срокът за реализация на имотите и той е средно 93 дни или

точно 3 месеца за продажбата на имот в София.


Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г. Сега обаче икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП.

За 9-те месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4.2% на годишна база, което е под нивата на растеж от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж.

Според данните на Агенцията по вписванията за периода в София са регистрирани 6874 имотни продажби при 6376 за същия период на 2018 г., което е ръст с около 8% на годишна база.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.