Сделка с ток на борсата вдигна сметките ни за парно с 5 лв. (ОБНОВЕНА)

Сделка с ток на борсата вдигна сметките ни за парно с 5 лв. (ОБНОВЕНА)

Според работодатели щетата за столичната топлофикация е 2,2 милиона

Сделка с ток на борсата е качила сметките за парно на абонатите на столичната топлофикация с по 5 лв. Това твърдят от Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР).

Експертната оценка е за директно причинени щети за 2.2 млн.лв. Според работодателите „Топлофикация София“ е ощетила потребителите в столицата с по 5 лв. Въпросната сделка става причина работодателската организация да


внесе сигнал до главния прокурор.


В информацията до медиите се уточнява, че на 16.07.2020 г. чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса (БНЕБ) анонимно за секунди е сключена сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември. "Имаме информация, че именно „Топлофикация София“ е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия", се казва още в писмото на АОБР до медиите.

Преди дни КЕВР съобщи, че е започната проверка за подобна сделка.


От регулатора не уточниха кои са страните


по сделката, реализирана на БНЕБ.

В позиция на „Топлофикация София“ по писмото на АОБР се казва, че дружеството продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса

Възразяваме срещу разпространените в медийното пространство напълно неверни внушения за извършена от „Топлофикация София“ ЕАД на 16.07.2020 г. непрозрачна сделка. Тогава дружеството продаде 110 450 МВтч. електроенергия със срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. в сегмент "Двустранни договори” на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Постигнатата от „Топлофикация София“ ЕАД цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78,10 лв./МВтч. Това е значително по-висока цена от тази, на която се търгува електроенергията в момента. Актуалните цени на електрическата енергия на БНЕБ за периода 01 – 15 юли показват средна продажна цена е 69.74 лева, се казва още в позицията на столичното дружество.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.