Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Съоръжението пуснато преди дни е в гаранция

Спирателен кран на новия водопровод от софийското село Мало Бучино до Перник остави на сухо 3 квартала и 2 села в общината, научи „Монитор“. По данни на сайта на местното ВиК дружество без вода до отстраняване на аварията остават кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“, с. Бучино и с. Люлин.

„Аварията е на един нов спирателен кран“, обясни за „Монитор“ Румен Асенов, началник „Водоснабдителни мрежи и съоръжения“ във ВиК дружеството в миньорския град. По думите му кранът с диаметър 800 мм е монтиран от нает подизпълнител на фирма „Монтажи“, изградила новия водопровод към Перник. „Кранът е избил през нощта към 1.00 часа и е в гаранция, но изпълнителите не си вдигат телефоните и за това се е наложи наши екипи да се заемат с поправката.

Не се знае кога ще успеем да пуснем водата“

поясни той и добави, че заради аварията на практика доставките на вода по новия водопровод са преустановени. В късния следобед днес още работниците демонтираха разваленият уред и не се знаеше кога ще завърши ремонтът на дефектиралия ръчен кран. Асенов поясни още, че са избили гарнитурите на спирателния кран.

От 24 март режимът в Перник бе облекчен, като водата се пуска сутрин в 6 часа и се спира вечер в 22 часа.

Новият тръбопровод, пуснат в средата на седмицата между Мало Бучино и Перник бе изграден, за да се осигури алтернативно водоснабдяване на миньорския град в условията на режим. Идеята, е докато се правят доставките по него по него от някои от водохващанията на яз. „Бели Искър“ в Рила

да се спре ползването на вода от яз. „Студена“


и по този начин той да се напълни по-бързо. В изграждането на новия водопровод, състоящ се от пластмасови тръби бяха инвестирани 28 млн. лв. Водата от резервоара в Мало Бучино преодолява разлика във височините от 80 м по пътя си към миньорския град.

В скоро време трябва да започне изпълнението на водния цикъл на Перник и най-късно до края на годината да бъдат подменени около 50 км стари водопроводи. Целта е по този начин да се намалят загубите по уличната мрежа, които са едни от най-високите в страната и достигат 70%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.