Сценаристка на БГ сериали с приз за пиеса

Сценаристка на БГ сериали с приз за пиеса

Теодора Иванова – Додо: Работих по нея 1 г., първият вариант отиде в кофата за боклук

Младата сценаристка Теодора Иванова – Додо грабна отличието на Театър „София“ в конкурса за написване на съвременна българска пиеса. Тя разкри, че след поетите ангажименти към едни от най-известните наши сериали - „Връзки“, „Скъпи наследници“ и „Белези“ смята да твори зад стените на театъра. Спектакълът се казва „Цветята“ и ще бъде поставен на откритата сцена „На стълбите“ през юни.

В шестото издание на конкурса участват общо 43 участници. Додо работи по „Цветята“ около една година. „Отне ми много време да я напиша, защото това беше моята дипломна пиеса. Аз съм драматург, дипломирах се в НАТФИЗ преди няколко години. Първо написах съвсем различен вариант, който отиде в кофата за боклук (смее се).

Имаше напъни на твореца – в крайна сметка излезе нещо съвсем различно от първоначалния замисъл.

Темата е свързана с разминаването на гледните точки, дори между близки хора. Можем да живеем цял живот с някого и да не разберем какво чувства и мисли, какви са съкровените му вълнения и копнежи“, коментира Теодора. Работата си на сценарист започва още през 2016 година.

Директорът на Театър „София“ Ириней Константинов СНИМКА: БТА

„Още през следващия месец ще започнат репетициите на сцената на Театър „София“.

Това е камерна пиеса, за четирима души, съвременна тема.

Премиерата ще бъде вероятно в края на юни. Ще имаме възможност да ви я покажем и на откритата сцена „На стълбите““, коментира и директорът на Театър „София“ - Ириней Константинов. „Много е хубаво, че толкова хора държат на театъра. Голяма част от тези 43 текста имаха интересни идеи, бяха писани от хора с въображение, имаше жив диалог, имаше даже образи. Това, което е проблем, според мен, на младата драматургия е неумението да замисли ситуация, която да притиска образите да разкриват своите намерения и мотиви“, казва и проф. Маргарита Младенова, част от оценяващата комисия.

Корицата на отличените пиеси през 2021 г.


Конкурсът на Театър „София“ се провежда през 2 години. Следващото, седмо издание, ще се реализира през 2023 г. Както досега първите пет отличили се пиеси се събират в сборник. Това са - „Езикът заминава“ на Галя Константинова, „Бягай!“ на Ангел Калев, „Домино“ с автор Теодора Георгиева, „The Срещата“ на Яна Добрева и творчеството на голямата победителка Теодора Иванова – Додо. Освен реализация на проекта, Теодора печели и 2 000 лв. Тя е била единодушно избрана от комисията на конкурса в състав – председателя Ириней Константинов, театралния критик Анелия Янева, режисьора проф. Маргарита Младенова и университетския преподавател проф. Георги Каприев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.