0

А мфитеатрална лятна сцена за над 400 зрители, в  чието изграждане са инвестирани около 5 млн. лв. ще заработи в края на тази седмица край павелбанското село Скобелево, където е разположен уникалният етнографски парк „Дамасцена“.

Амфитеатрална лятна сцена за над 400 зрители, в  чието изграждане са инвестирани около 5 млн. лв. ще заработи в края на тази седмица край павелбанското село Скобелево, където е разположен уникалният етнографски парк „Дамасцена“.

Новият летен театър е във формата на кошница за рози, между каменните пейки за зрителите за засадени хиляди уханни цветя. Официалното откриване ще стане късно вечерта на 21 юни с голям концерт на певицата Мариана Попова и участието на хора при старозагорската държавна опера.

По думите на мениджъра на комплекса Атанас Радев очакванията са инвестициата да бъде върната за период от 5-6 години при около 50 000 туристи годишно. За целта вече се готви репертоар за 2020 година, като акцентът ще бъде върху свързани с националната ни идентичност произведения на изкуството.

Идеята за специално място, където гостите да се запознават отблизо с древността, се родила преди още по поръчка на собственика на комплекса Стоян Стоянов скулпторът Тамер Халил да извае от  бронз фигурите на писателя Алеко Константинов и героя му бай Ганьо, които посрещат от входа  туристите.

В последствие се появила бронзовата фигура на тракийката Беренике, смятана за втора съпруга на владетеля Севт ІІІ, чийто конна скулптура бе поставена по-късно недалеко от красавицата.

Появата й стъпва на версията, че откритата от археолога д-р Георги Китов бронзова глава на владетеля край могилата Голямата Косматка е била фрагмент скулптура, изобразяваща владетеля яхнал кон и предвождащ армията си в победна битка.

За направата на амфитеатъра се наложило дори да направят корекция по минаващата в близост река,.

Близо 150 са засадените тук през последните няколко години сортове рози, които цъфтят през различните сезони на годината. Сред тях има както класическите LiLi Marlene и Harry Wheatcroft, така и специално селектираната за английската кралица в Белгия през 1964 г. Yellow queen Еlizabeth, а най-претенциозните могат да помиришат аромата на прасковената Versilia.В съседство с комплекса са 450-те декари градини с Роза дамасцена, от която тази година са били добити средно по 350-400 кг /дка.