Сбъдната антиутопия или просто СПАМ?

Сбъдната антиутопия или просто СПАМ?

Живеем в свят, в който технологиите са по-развити отвсякога. Убеждават ни какво удобство е цялата информация да е на един „клик“ разстояние, а с едно малко устройство да управляваш почти целия си живот – социални контакти, парични преводи, та даже и температурата на климатика.

Колкото и да са улеснили нашето всекидневие обаче, съществува постоянния страх, че личният ти живот може да излезе наяве. В случая не става въпрос за постоянните публикации, които споделяме в социалните мрежи, а за опасността да надникнат отвъд потребителския профил. Да хакнат камерата на лаптопа ти и да те наблюдават тайно и незабележимо, без дори да подозираш или да слушат съкровените ти разговори, отново без да има каквито и да е признаци за това. Естествено е тази мисъл да стряска мнозина. Тези подозрения те карат да се чувстваш като в романа на Джордж Оруел, където каквото и да правиш, не можеш да се скриеш от „Големия брат“. Антиутопията обаче е написана като противопоставяне на тоталитаризма. Много от темите и концепциите от книгата са останали като нарицателни в културата, например идеята за Новговор, Стая 101 и Големия брат. Но понякога, ако се огледаме, нещата в наше време имат подобен образ, макар и в сферата на виртуалното общуване. И подобно на обществото от „1984“ това също може да е не по-малко вредно. И, разбира се, вроденият човешки страх от това.

Точно този страх използват и мошениците, изнудвайки чрез имейли. Те твърдят, че имат твои неприлични снимки или уличаващо видео, което не би искал никой да види. Специалистите твърдят, че всичко това е измислица, че те реално не разполагат с подобни материали и използват уплаха на хората, за да натрупат състояния.

Оказва се, че измамниците, действащи от африкански държави, трудно могат да бъдат разкрити от родните и европейските власти поради липсващи канали за сътрудничество. Това поражда и въпроса как може да бъде спряна СПАМ атаката. Реално, единственият начин да премахнем тази схема е просто да се научим, че тя не е нищо повече от измама и чрез знанието си да откажем мошениците от това доходоносно занимание. За да бъде осъществено това, трябва да се даде по-голяма гласност на този вид киберпрестъпност, за да знаят всички граждани как да се предпазят. Чрез повече рекламни кампании и обучения по киберсигурност атаките могат да бъдат спрени.

Изобщо виртуалният свят постепенно се превръща в едно изпитание пред всички нас. Доколко ще му вярваме, доколко ще се разкриваме пред него, доколко ще бъдем напористи в общуването си и прочее детайли, които изникват сега и за които понякога дори не мислим. А дали мошениците ще са от Австралия, Крива бара или Африка вече няма никакво значение. Както и откъде са клетите жертви, попаднали в примките им. Единствено от нас зависи антиутопиите да не се сбъдват в реалността, а най-много да останат просто СПАМ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.