СБУ и учители съветват ВУЗ-ове за актуални програми по история

СБУ и учители съветват ВУЗ-ове за актуални програми по история

Синдикатът на българските учители и преподаватели по история предлагат на висшите учебни заведения да извършат преглед на своите учебни програми по съвременна история, за да могат студентите, които се обучават за учители, да получат знания, отговарящи на развитието на съвременната историческа наука. Това заяви председателят на СБУ Янка Такева като един от изводите от конференция „Историята в училище – осъзнаване процесите в миналото за изграждане на бъдещето“.

Участниците в събитието подкрепяли и усилията на МОН да бъдат разработени и въведени съвременни учебни програми по история и по-конкретно включването на самостоятелна тема за тоталитарната комунистическа система в новата програма по история за 10 клас. По време на конференцията експертът в МОН Коста Костов акцентира, че има почти двойно увеличаване на часовете, отделени за българската история. Досега в зависимост дали гимназията е профилирана тя се изучаваше в 11-и или 12-и клас съответно за 72 или 62 часа. Това обаче вече ще се случва в 10-и клас в рамките на 126 часа. Друга препоръка бе да бъдат включени и литературни автори в учебните програми и учениците, които засягали историята.

В конференция взе участи и образователния министър Красимир Вълчев. „Надали има друг предмет, може би само литературата, на който да се разчита да опазим българската нация, корени, националната идентичност и традициите.“, заяви той. Според просветния министър няма друга институция освен българското училище и предметът история, която може да замести съхранението на националната идентичност. Той подчерта, че последните години са се водили дебати за новите учебни програми, но вече имало консенсус в обществото на какво да бъдат научени децата. Това разбирателство може да бъде видяно в учебните програми, закона за предучилищно и училищно образование, проекта за стратегия на възпитателната работа. „На предмета история ние разчитаме да възпитаме социалните и гражданските компетентности в децата.“, каза още Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.