СБЖ източник на клевети за Пеевски, обслужва олигархията с фейкове за него

СБЖ източник на клевети за Пеевски, обслужва олигархията с фейкове за него

Полулегалният Съюз на българските журналисти се превърна в източник на фалшиви новини в услуга на олигархията.

 

Славната някога организация, която обаче в наши дни е пълна с пенсионери и няма почти никакво представителство в гилдията, разпространи становище по повод законопроекта за прозрачност в медиите на депутата и наш издател Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид. То е изпълнено с безпочвени и крайни

епитети напълно в стила на комунистическата пропаганда

по време на която са творили и по-голямата част от авторите му. „Безсмислен законопроект, тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.“ Опорната точка за „непазарно кредитиране през банки“ може да е била валидна по време на тоталитаризма, но в условията на пазарна икономика е основен бизнес модел във всеки сектор на икономиката. Именно присъствието на тази опорна точка в становището обаче е най-яркият белег, че то е написано в услуга на финансираната от олигархията Фабрика за фалшиви новини. Причината е, че именно от „Капитал“ и „Дневник“ на координатора на медийната машина за манипулации Иво Прокопиев първоначално беше измислена тази теза и редовно е повтаряна като единствена възможна критика към законопроекта.

„Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски“, пишат още от СБЖ, без дори да са си направили труда да осмислят, че правят комплимент на нашия издател, твърдейки, че прозрачността в собствеността и финансирането на медии е само в негова изгода. Думите им реално означават самопризнание, че

само Пеевски няма какво да крие

по отношение на притежаваните от него медии.

Въпросното становище на СБЖ, което повтаря напълно опорните точки на олигархията, очаквано бе разпространено и рекламирано именно от изданията на Фабриката за фалшиви новини. При това без да се обърне внимание, че авторите на законовите поправки вече бяха анонсирали, че готвят поправки между първо и второ четене, които ще прецизират новите правила. Предложенията за редакции на Пеевски, Цонев, Кръстева и Хамид бяха внесени вчера в парламентарната комисията по култура и публикувани на страницата на Народното събрание. В мотивите си вносителите са се аргументирали „с желанието ни всички факти относно собствеността и финансирането на медиите в България да бъдат максимално прозрачни за обществото, включително чрез деклариране на съществени обстоятелства, свързани с действителния собственик на доставчика на медийни услуги“. Поради тази причина в чл. 7в, алинея 2 се разширява обхватът на приходите, които трябва да декларират медийните доставчици. „Всички договори и тяхната стойност, сключени от доставчика на медийни услуги през преходната година с държавни или общински учреждения или дружества с държавно или общинско участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, сключени рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и тези, по които е получено финансиране по програми на фондове на Европейския съюз“. Това гласи предложението на Пеевски и колегите му от ДПС. В допълнителните разпоредби на закона пък изрично е уточнено, че под „финансиране“ трябва да се има предвид „всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити“.

По отношение на собствеността вносителите предлагат в медийния регистър да се декларира

дали крайният собственик заема публична длъжност

и дали има влязла в сила присъда. Важна новост е и изискването да се декларира дали собственикът на медията и лицето, което фактическия я контролира, съвпадат. Разкриването на тази информация ще позволи на потребителите да получат пълна представа за редакционната политика на медията, а също така и могат да лъснат зависимости между определени медии, които формално са на различни собственици, посочват авторите на законопроекта.

 Ченге на Газовия барон на прикритие в съюза

Подвизаващият се като политически коментатор във вестник "Сега" на газовия олигарх Сашо Дончев Светослав Терзиев активно употребява управителния съвет на СБЖ. Той е както член на органа, така и на комисиите по международна дейност и за професионални стандарти. Преди да се превърне в един от най-верните служители на Дончев, Терзиев е агент и секретен сътрудник на 6-о и 1-во управление на ДС. Вербуван е през 1981 г. и няма данни кога е снет от отчет. Сътрудничил е под псевдонимите Филип, Камен и Каменчев. Сега е основен агент на Фабриката за фалшиви новини, който реализира идеологическата им диверсия в чужбина. Благодарение на солидните си връзки в Париж и Брюксел, завързани по времето в ДС, а и на прикритието на университетски преподавател, Терзиев умело манипулира чуждестранни журналисти и успява да им пробута опорните точки на олигархичната шайка, на която служи. В нея, естествено, влизат и подсъдимият бизнесмен Огнян Донев, и разследваният Иво Прокопиев.

Ръководството е нелегитимно

Правният статут на ръководния орган на СБЖ говори достатъчно за легитимността на тази организация. Според ДАКСИ в момента председател на управителния съвет на Съюза на българските журналисти е Милен Вълков, който почина в края на 2011 г. От тогава до момента дружеството се представлява от Снежана Тодорова, позната и като агент Виолета на VI управление на ДС. Тя се представя за председател, но в официалната документация е главен секретар. Аналогията с класическото произведение на Н. В. Гогол няма да правим поради уважението към паметта на Милен Вълков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.