Сауната на Костов, кастингите на Прокопиев и битката им срещу Делян Пеевски (ОБНОВЕНА)
3

Сауната на Костов, кастингите на Прокопиев и битката им срещу Делян Пеевски (ОБНОВЕНА)

Знаете ли откъде идва думата кастинг? Етимологията й е стара колкото риболова. Идва от старонорвежката дума за хвърляне на въдица. В последствие започва да се използва и за процеса на раздаване на роли по театрите. Връзката е ясна – хвърляш стръвта, получаваш услуга, даваш роля. Оттогава са минали векове, но точно този вид кастинг е превърнат в основа за кадруването в паралелната държава, създадена от ментора на задкулисието у нас Иван Костов с парите, откраднати от бандитската приватизация. И развивана в наши дни от личния му олигарх – подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев.

Доказа го и програмно интервю на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред стенсайта на кръга „Капитал“ - „Дневник“. Казваме стенсайт, защото читателите в страната още преди повече от десетилетие прозряха, че изданията на „Капитал“ им пробутват само манипулации и лъжи и отказаха да дават пари, за да ги купуват. Затова „Дневник“ беше скоропостижно превърнат от вестник в интернет издание, както се случи и с останалите ежедневници на олигарсите – издатели у нас.

В интервюто, помпозно кръстено „Моят наследник ще мине през „кастинга“ на Пеевски“, Панов продължава традицията на разпространяване на лъжи без грам доказателства за подплата, при това – взаимно противоречащи си. Така, на услужлив въпрос от поредните две журналистки, играещи ролята на топки назаем на подсъдимия си издател Прокопиев дали е бил „оглеждан“ от Делян Пеевски за поста на шеф на ВКС, признава: „Не познавам г-н Делян Пеевски, никога не съм се срещал с него и нямам допирни точки. Не се съмнявам обаче, че моят наследник ще мине през такъв „кастинг“. Ама защо мисли така, след като сам казва, че дори не познава депутата и издател на „Телеграф медиа“ нито казва, нито го питат. Защото нито мислите му, нито въпросите са на участниците в този абсурден разговор. Те са на поръчителя му – Иво Прокопиев, който впрочем си вкарва автогол, защото показва наяве как протичат кастингите в кръга „Капитал“. Защото докато Делян Пеевски никога не е правил кастинги, нито е имал нужда от прислужващи му съдии – дори напротив – винаги и той, и изданията му от „Телеграф медиа“ са се борели за правосъдие на светло и за всеки, то разградският подсъдим бос винаги е драпал да сложи ръка на Темида, за да се спаси от възмездието за престъпленията си.

За Прокопиев кастингът е начин за набиране на наложници-актьори – предлагаш им пост, получаваш услуга. Така работи принципът на задкулисието. При това от години. Разликата е само в мястото, на което се прави. По-рано кастингите се правеха в сауната на Бащата на паралелната държава у нас Иван Костов, който раздаваше поръчки и роли на разни хора гол (по думите на бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев). Сега се раздават на тайни сбирки, ръководени от любимия олигарх на Командира Иво Прокопиев, и се официализират по страниците на изданията му. И с интервюто си пред „Дневник“ Лозан Панов просто официализира ролята си на правен директор на холдинга на кръга „Капитал“ в съдебната система на България. Роля, която играе откакто е начело на поста, като през това време винаги е говорел само с отбрани медии - тези на менторите си, криейки се от всички покани на изданията на "Телеграф медиа" и на останалите медии, спазващи принципите на качествената журналистика да се срещне с тях. Примерите за това са десетки, но е достатъчно да припомним само два. Как се скри от срещата на главните редактори на петте най-големи национални ежедневници - "Монитор", "Телеграф", "24 часа", "Труд" и "Стандарт" с представляващия ВСС Боян Магдалинчев, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, въпреки изричната покана и към него като председател на ВКС за инициираната от изданията кампания "Правосъдие на светло". Среща, до която се стигна след необяснимите оправдателни присъди по делото "Алабин" и след която ВСС окуражи съдиите да обясняват кратко и разбираемо веднага мотивите за решенията си, а не обществото да ги чака в писмен вид в продължение на месеци. И как в същото време обслужи олигарсите у нас с тълкувателно решение на ВКС, връзващо ръцете на КПКОНПИ за конфискацията на имуществото на същите тези задкулисни играчи. Което впрочем също, подобно на местора си Прокопиев, нямаше топки да излезе и да обясни публично.

Но Панов далеч не е единственият, преминал през кастингите на Костов и Прокопиев. През това задкулисно раздаване на роли премина и скандалният бивш председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който след скоропостижното си отпадане от съдебната система получи място в общинската листа на ДСБ. Премина и също толкова скандалният бивш шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов, който след доброзорното си напускане на Темида, се преквалифицира в адвокат в кантора, откъдето обаче продължава да дърпа конци в съдебната власт в полза на менторите си. През кастинга на задкулисието премина и бившият член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който беше компенсиран с шефски пост в машата на олигархията в Темида – грантаджийския Съюз на съдиите в България и с позиция в Апелативния съд на София (от прост съдия в районния съд преди мандата си във ВСС), откъдето продължава да прави услуги на Костов, Прокопиев и компания. Най-пресният пример за това е шокиращото решение на председателстван от него състав да бъде пуснат предсрочно на свобода убиецът Джок Полфрийман. И като сме на темата, през абсолютно същият кастинг премина и Йонко Грозев - т.нар. български представител в Европейския съд за правата на човека, който защитава в Страсбург не интересите на страната ни, а тези на Прокопиев, Костов и милиардера-спекулант Джордж Сорос. Грозев беше уличен от доклад на френски експерти във фрапиращи случаи на конфликт на интереси като съдия в Страсбург, а получи какво? Председателски пост на една от петте секции на съда и позиция в ръководството му. Или както казахме – обещаваш услуги, получаваш роля. Тази на Грозев е да подпомогне менторите си да вържат ръцете на прокуратурата, след като се провалиха в опитите да вържат тези на КПКОНПИ. Именно такава е и ролята на останалите наложници на Костов и любимия му олигарх Прокопиев в българската Темида – да подменят истинското правосъдие у нас с паралелно, обслужващо интересите им. По начина, по който направиха паралелната държава.


Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.