0

С аудитката Охуд Абдала Алмалки влезе в "Книгата на рекордите на Гинес" благодарение на картина, която тя направи от инстантно кафе с изтекъл срок на годност.

Саудитката Охуд Абдала Алмалки влезе в "Книгата на рекордите на Гинес" благодарение на картина, която тя направи от инстантно кафе с изтекъл срок на годност.

"Нужни ми бяха 45 дни, за да завърша картината пред очите на двама свидетели, с видеозапис и кадри, направени от дрон", заяви дамата, която учи право в саудитския град Джеда.

Картината представлява бащите основатели на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства, а именно крал Абдул Азиз Бин Сауд и шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян. На творбата фигурират и портретите на настоящите управници на двете държави, както и на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, информират от Франс прес и БТА.

Картината е дълга 15,84 метра и широка 13,95 метра. Тя се простира на площ от 220 квадратни метра и е в действителност съставена от седем памучни платна, свързани помежду си. За творбата са използвани около 4,5 килограма инстантно кафе с изтекъл срок на годност. Всички персонажи са изрисувани в кафяви тонове след смесване на кафето с вода.

"Обикновено в такива картини се използва само един вид кафе, но аз съм използвала четири различни нюанса на кафявото кафе. Използвах няколко ролки и четки за рисуване с различни размери, за да завърша този проект."

Целта на творбата на Охуд е била да припомни на света вековното разбирателство между тези две нации и да допринесе също за еманципацията на жените в Саудитска Арабия:

"Този огромен подвиг би бил невъзможен без подкрепата на хората около мен. Иска ми се това да допринесе за еманципацията на жените в Саудитска Арабия и извън нея ", казва Алмалки.

За първи път саудитка влиза сама в "Книгата на рекордите на Гинес". През 2015 г. 8264 саудитки влязоха в Книгата заедно, като реализираха най-дългата "човешка лента", като тогава инициативата им целеше да направи хората съпричастни с каузите за превенция и лечение на рака на гърдата.