Сатирата: Ето защо театърът е най-безопасното място

Сатирата: Ето защо театърът е най-безопасното място

Народният и „София“ свалят представления заради карантинирани

От Сатиричния театър посочват десет причини театърът да е най-безопасното обществено място по време на пандемия.

Зрителите влизат и излизат през няколко отделни широки входа, казват от трупата. Движението във фоайето и в салона се извършва по непресичащи се и специално обособени маршрути. Обемите и площите в сградата осигуряват лично пространство, по-обширно отвсякъде другаде на закрито. Зрителите по време на спектакъла са седнали в удобни столове на препоръчителните разстояния един от друг. Наслаждават се на спектакъла в състояние на покой, без физически движения и без разговори помежду си.
Зрителят присъства в салона при строго приети правила и посочени в билетите места, отбелязват още от театъра. Системата за вентилация на салона е последно технологично поколение, сертифицирана, с циркулация на свеж въздух отвън, неведнъж е напомнял директорът на Сатирата Калин Сърменов. Съгласно вътрешния правилник на сградата рутинното почистване е два пъти дневно – сутрин и вечер. Съгласно противоепидемичните изисквания пък дезинфекцирането на повърхности и пространства се прави на всеки два часа.
Десетата причина, която артистите изтъкват, е, че поради всички особености, посочени дотук, театралният салон е в пъти по-безопасен от градския транспорт, търговските обекти, заведенията, баровете, дискотеките, болниците, аптеките, спортните събития, семейните тържества и много други.

В програмата на Сатиричния театър няма паднали представления за следващите дни. Така е засега и в афиша на Военния. Днес и утре в Малък градски театър „Зад канала“ дори са предвидени премиерни представления на „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби с режисьор Стоян Радев.

В театър „София“ обаче тази вечер няма да се играе спектакълът „Анна Каренина“, а на 24 октомври – „Покана за вечеря“. За „Монитор“ Милена Стратиева – маркетинг и реклама на трупата, обясни, че двама от актьорите са дали положителен тест за COVID-19. Първият се е подложил на изследването, защото бил контактен с вирусоносител извън театъра. Когато се оказало, че и той е носител, всички – артисти и друг персонал, общували с него по време на представленията от последните дни, били подложени на PCR тест за сметка на театъра. Сред тях е открит само още един позитивен, останалите изследвани – дефакто почти цялата трупа, са дали отрицателен резултат. Двамата актьори са без симптоми, но са изолирани в домовете си. В театъра противоепидемичните мерки са драконовски, вкл. дезинфекциране на всички повърхности на всеки кръгъл час. Представленията от камерната сцена пък са преместени на голямата.

В Народния театър, където предпазните мерки също са възможно най-стриктни, тази вечер се отлага спектакълът „Виновният“, а на 23 и 24 няма да се състоят представленията на „Лунатици“. От отдел „Връзки с обществеността“ обясниха, че има самокарантинирани хора, без да уточняват дали са актьори или от техническите екипи.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.