0

О т Сатиричния театър посочват десет причини театърът да е най-безопасното обществено място по време на пандемия.

От Сатиричния театър посочват десет причини театърът да е най-безопасното обществено място по време на пандемия.

Зрителите влизат и излизат през няколко отделни широки входа, казват от трупата. Движението във фоайето и в салона се извършва по непресичащи се и специално обособени маршрути. Обемите и площите в сградата осигуряват лично пространство, по-обширно отвсякъде другаде на закрито. Зрителите по време на спектакъла са седнали в удобни столове на препоръчителните разстояния един от друг. Наслаждават се на спектакъла в състояние на покой, без физически движения и без разговори помежду си.
Зрителят присъства в салона при строго приети правила и посочени в билетите места, отбелязват още от театъра. Системата за вентилация на салона е последно технологично поколение, сертифицирана, с циркулация на свеж въздух отвън, неведнъж е напомнял директорът на Сатирата Калин Сърменов. Съгласно вътрешния правилник на сградата рутинното почистване е два пъти дневно – сутрин и вечер. Съгласно противоепидемичните изисквания пък дезинфекцирането на повърхности и пространства се прави на всеки два часа.


Десетата причина, която артистите изтъкват, е, че поради всички особености, посочени дотук, театралният салон е в пъти по-безопасен от градския транспорт, търговските обекти, заведенията, баровете, дискотеките, болниците, аптеките, спортните събития, семейните тържества и много други.

В програмата на Сатиричния театър няма паднали представления за следващите дни. Така е засега и в афиша на Военния. Днес и утре в Малък градски театър „Зад канала“ дори са предвидени премиерни представления на „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби с режисьор Стоян Радев.

В театър „София“ обаче тази вечер няма да се играе спектакълът „Анна Каренина“, а на 24 октомври – „Покана за вечеря“. За „Монитор“ Милена Стратиева – маркетинг и реклама на трупата, обясни, че двама от актьорите са дали положителен тест за COVID-19. Първият се е подложил на изследването, защото бил контактен с вирусоносител извън театъра. Когато се оказало, че и той е носител, всички – артисти и друг персонал, общували с него по време на представленията от последните дни, били подложени на PCR тест за сметка на театъра. Сред тях е открит само още един позитивен, останалите изследвани – дефакто почти цялата трупа, са дали отрицателен резултат. Двамата актьори са без симптоми, но са изолирани в домовете си. В театъра противоепидемичните мерки са драконовски, вкл. дезинфекциране на всички повърхности на всеки кръгъл час. Представленията от камерната сцена пък са преместени на голямата.

В Народния театър, където предпазните мерки също са възможно най-стриктни, тази вечер се отлага спектакълът „Виновният“, а на 23 и 24 няма да се състоят представленията на „Лунатици“. От отдел „Връзки с обществеността“ обясниха, че има самокарантинирани хора, без да уточняват дали са актьори или от техническите екипи.