Санират сгради с 2,5 млрд. лева от Плана за възстановяване (ОБНОВЕНА)

Санират сгради с 2,5 млрд. лева от Плана за възстановяване (ОБНОВЕНА)

Малко над 2,5 млрд. лв. са заделени за подобряване енергийната ефективност в сградния фонд. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на дискусия, посветена на стълба "Зелена България" от Плана за възстановяване и устойчивост.

Със средствата ще се подобри енергийната ефективност на жилищни, публични и промишлени сгради. Най-много пари или 1,7 млрд. лв. ще са за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради. „Допустими за участие ще са всички общини на територията на България, като стремежът е подкрепата да бъде балансирано разпределена и да се създаде синхрон с регионалната политика”, каза Аврамова.

Тя посочи, че ще се създаде методология, с която да се отчетат нужфите на самия сграден фонд, като ще се определят и сградите, които най-много имат нужда от финансиране. Първо обаче ще се започне с жилищните сгради, одобрени по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 и от Националанта програма за енергийна ефективност, но които не са били финансирани до момента.

За саниране на публични сгради са заделени над 417 млн. лв. Тук се включва държавна и общинска собственост, административни сгради, сгради на културата, спортна инфраструктура и други. Най-малък ресурс има за промишлените сгради – около 282 млн. лв., които ще могат да се използват от малки, средни и големи предприятия.

Експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев коментира, че средствата няма да ни доближат до дългосрочните цели. „Планът трябва да е насочен не към пестене на енергия, а към произвеждане на неща, които са ценни от гледна точка на прехода към зелена и кръгова икономика, като електромобили и компоненти за тях и други”, каза Рашев.

Председателят на комисията по околната среда и водите в НС Ивелина Василева пък апелира Планът да не се разглежда изолирано, тъй като е част от комплекса с всички останали средства и инструменти. „Големият принос на Плана е, че за изключително краткия период, който обхваща, той може да се възприема като част от създаването на подкрепата не само за излизане от пандемията, но и преходът към модерна, зелена, дигитална икономика”, каза Василева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.