Санирането носи над 550 млн. лв. ръст на БВП

Санирането носи над 550 млн. лв. ръст на БВП

В следващите 10 години осигурява 17 600 нови работни места

Допълнителен годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 557 млн. лева към 2030 г. ще донесе санирането. Това е записано в Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. Документът е пуснат за обществено обсъждане, което приключва до 10 август.

За оценката на ползите е използвана методика, разработена по проект “Изчисляване и оперативно използване на допълнителните ползи от енергийната ефективност в Европа“ (COMBI). Приложен е коефициентът, основан на полученото от COMBI съотношение между ръст на БВП и количество енергийни спестявания. Ефектът от изпълнението на стратегията се оценява на създаването и поддържането на 17 600 нови работни места за периода 2021-2030 г.

В документа се подчертава, че основното обновяване на сградите повишава стойността на имотите в тях, тъй като ги прави по-устойчиви, с по-добър външен вид и увеличава техния живот. Различни анализи на агенции за продажба на имоти показват, че към момента


продажната стойност на обновените апартаменти се повишава с 10-15%.


Дългосрочна оценка е трудно да бъде направена, тъй като пазарът на имоти се влияе от много фактори. Освен това е трудно да се прогнозира саморегулирането на пазара в резултат на по-големия брой обновени сгради в дългосрочен аспект.

От записаното в стратегията става ясно още, че до 2050 г. ще бъдат обновени 60% от жилищния сграден фонд и близо 17 % от нежилищния. Площта на обновените сгради от целия сграден фонд ще бъде над 45%. Причината за това разпределение е, че държавните и общински нежилищни сгради представляват едва 29% от нежилищния сграден фонд.

По информация от строителното министерство, там имат готовност да се обяви следващият етап на Националната програма за енергийна ефективност като пилотен проект за 1951 сгради. По същата програма


към началото на юли санираните с държавни пари блокове са 1889.


Общо сключените договори досега са 2022. По 43 сгради се работи на място. Предвижда се до края на настоящата година да бъдат обновени още 117 блока с 8737 апартамента, като се очаква последните обекти да бъдат завършени през 2021 г. Действието на програмата бе прекратено заради изчерпване на финансирането.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.