Самотраки – тайнственият остров на Великите богове

Самотраки – тайнственият остров на Великите богове

Озовавате се пред спиращи дъха гледки и стъпвате върху тайнствени светилища

Древни светилища и мистериозни култове, руини от някогашни величествени колонади, девствени каменисти плажове с кристално чиста вода, буйни водопади и въздух, от който да ти се замае главата – да, това е Самотраки, един от онези магични гръцки острови.

Предимно планинският му релеф и многото закътани местенца, до които можеш да стигнеш само с лодка или по стръмна пътека, го правят привлекателен най-вече за планинари, любители на дивата природа, спокойствието и дори медитацията. Тук ще видите свободно разхождащи се кози и овце без пастир, които стократно надвишават броя на жителите на острова (около 2500). Ще се озовете пред спиращи дъха гледки и ще положите крак върху тайнствени светилища, заради които Самотраки си е спечелил и прозвището „Островът на великите богове“. Освен това ще имате възможността да се запознаете с древната история на острова, както и да научите любопитни особености за флората и фауната му. Морският туризъм със сигурност е оставен на заден план, няма да откриете луксозни плажове и хотели, но с голямо си културно богатство и невероятно красивата природа, обещаваща много приключения, островът несъмнено има какво да предложи.

Самотраки се намира в най-северната част на Егейско море, разположен между островите Лимнос, Имврос и Тасос. До него стига с ферибот от Александрополис, от където се открива чуден панорамен изглед към целия остров. И ако първият въпрос, който ви изниква, е дали името му има нещо общо с траките – съвсем не сте далеч. В миналото той е бил населяван от тракийско население и тъкмо от там идва названието му, което в превод означава

„Тракийски Самос“, или „Високата Тракия“.

Веднага след напускането на ферибота се озовавате на главното пристанище – градчето Камариотиса, състоящо се общо взето от една крайбрежна улица с кафенета, таверни и магазинчета, малки хотелчета и сезонно работещи нощни клубове. Това е едно малко, заспало рибарско селище, изтикано в самия край на планинския склон до морския бряг. Погледите ви веднага се сблъскват от близо с вездесъщата планина Саос, която по-късно ще виждате където и да се намирате на острова. За нея Омир пише, че там стоял самият Посейдон, за да гледа битките по време на Троянската война. Мощната й снага се е разпростряла навсякъде, но от пристанището на Камариотица се открива страхотна гледка и към най-високия ѝ връх – Фенгари (1624 м.), който се нарежда на първо място сред всички върхове на егейските острови, и за който малко по-късно ще разберем повече.

Нашите първи стъпки обаче ни отвеждат другаде – към най-известното и същевременно

най-тайнствено място на острова

– Светилището на големите богове в древния град в местността Палеополи, където ще можем да разберем повече за загадъчната история на острова.

Големите богове, наричани още Велики богове или кабири, били почитани в древността и античността с големи религиозни празници на няколко места, сред които и на Самотраки. Техните езически култове, за които се смята, че са с много стар трако-пеласгийски произход, се ползвали с изключителна популярност в древния свят, а по-късно, вече преобразувани в мистерии, те били почитани и от гърците. Любопитно е, че най-много информация за тях черпим най-вече от ранните християнски автори, които, запознавайки се с тях били направо ужасени и не пропуснали да запечатат своето огромно възмущение в писанията си. От тях научаваме, че там се намирали две грамадни статуи на мъжки фигури, които били изобразени танцуващи и в итифалически стил, тоест с изправен член.

Всъщност най-забележителната находка, която е намерена тук, е прочутата статуя на младата богиня Нике, датирана към 130 г. пр.н.е, която е украсявала именно този храм. Тя обаче вече не е в светилището, защото е един от основните експонати в парижкия Лувър.

Интересно е също, че сред посетителите и посветилите се на острова били множество исторически личности като Херодот, а гост на Самотраки била и първата птолемейска императрица Арсеноя, която назовавала себе си „царица на Египет и Тракия“. А според една стара легенда тъкмо на това място, на едно от тези празненства македонският цар Филип II Македонски срещнал Олимпия и я направил своя съпруга. Същата тази Олимпия впоследствие дарила царя с наследник, който по-късно щял стане най-великият пълководец на древността – Александър Македонски.

На мястото, където се е издигал основният храм, днес могат да се видят само пет от общо четиридесетте дорийски колони, които са го обграждали, както и оцелялата във времето част от западната стена. И въпреки че са само руини, те още успяват да внушат някогашното си величие и за момент да те накарат да се почувстваш свързан с миналото, така че светилището без съмнение не е за изпускане.

Следващата разходка ни отвежда и към малко по-близката история на острова. Сблъскваме се с основния град на Самотраки на 6 км от пристанището Камариотиса, който носи името Хора, както се наричат и повечето главни селища по гръцките острови. Тук е

перфектното място за следобеден отдих с кафе

в някое от малките сладки заведения в околността, придружен от кратка обиколка в градчето. Бързо сме очаровани от неговите криволичещи, постоянно лъкатушещи нагоре-надолу по хълма улички, терасовидно построените двуетажни каменни къщички с керемидени покриви, павираните площади и множеството котки, които ни преследват почти неотлъчно. Но ние нямаме нищо против. Така след няколкоминутна разходка нагоре по уличките, скоро ще се намерим и пред руините на средновековна крепост, която няма да остави разочаровани и почитателите на архитектурата.

Построена през средата на 14-ти век, когато островът е завладян генуезците, тя се свързва с името на владетеля на остров Лесбос и основател на династията Гатилузо, Франческо Гатилузо. Със стъпването на Самотраки, той решил да предприе голяма строителна програма и част от нея бил тъкмо този крепостен замък, заедно с още няколко кули и в други части на острова.

Разбира се, задължително, когато посещавате острова е да обърнете повече внимание не само на историята му, но и на природата. А, както вече споменахме – тя е навсякъде.

Едно от най-забележителните кътчета тук е прочутата река Фонияс с нейния възхитителен каньон, който ще ви предложи 40-минутен излет до един от водопадите (първият). Там, освен приятна и лесна разходка, ще откриете незабравима гледка, чудесна за снимки, кристално чиста ледена вода, от която може да си откраднете по няколко глътки, омайващо свеж въздух и песента на природата, чието ехо за дълго ще се задържи в съзнанията ви. Мястото е перфектно за пикник, а туристи се отправят насам и за да поплуват, така че имайте предвид и банските. Предварително може да си вземете и от местната крафт бира със същото име „Фонияс“, чийто етикет с кадър от буйните води на реката, краси бутилката.

А, ако не сте уморени от тази кратка разходка, можете да продължите и към следващите два водопада. Но тъй като някои участъци са по-опасни и хлъзгави, не забравяйте и подходящи обувки. Любопитно е, че името на реката в превод означава „убиец“ и вероятно това не е случайно. Захласването по красотата на реката явно не малко пъти е довело до невнимание и взимане на жертви.

За по-запалените и екстремни планинари

островът отправя и други покани – а именно изкачването на върха Фенгари, който е „толкова висок, че скрива Луната“, каквото буквално значи и името му. Пътеката, което води до него, започва от близкото селище Терма. Безспорно изкачването му е истинско предизвикателство дори и за по-подготвените, затова ако сте решили да го предприемете, трябва да тръгнете много рано, защото преходът трае около 6 часа в едната посока. През цялото време обаче пред вас ще се разкриват разнообразна растителност, красиви скали, може би някое скрито поточе, много, много камъни и от време на време някоя свободно препускаща козичка, която още повече ще засили впечатлението, че се намирате на някое диво и райско кътче. А за финал, ако сте решили да извършите подвига да изкачите Фенгари, ще бъдете възнаградени и с незабравима панорамна гледка, която ще сложи перфектен завършек на пътуването ви до Острова на великите богове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.