САМО ЗА 6 Г.: Учени изолирали 179 нови свински вируса

Само за 6 години

САМО ЗА 6 Г.: Учени изолирали 179 нови свински вируса

За период от 10 до 35 години идва нова пандемия

Учени са изолирали 179 свински вируса, повечето от които са нов тип и възникнали след 2016 година. Това съобщи пред „Мантиор“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя уточни, че в края на юни 2020 г. изданието на Американската академия на науките е съобщило за нов вирус в Китай, означен като G4, който произлиза от вируса, причинил пандемията през 2009 г.

„Откриването му стана след проследяване, продължило от 2011 г. до 2018 г., при което са изследвани проби, взети с назални тампони от 30 000 прасета в кланици в 10 китайски провинции. След направени обстойни проучвания заключението на експертите е, че

новият вирус G4 е потенциално пандемичен

но към момента не представлява непосредствена заплаха“, коментира проф. Александрова. Според експерта няма място за притеснение и ситуацията е под контрол, защото вирусите непрекъснато се изучават, за да сме подготвени какво може да се случи.

Проф. Александрова уточни, че са познати четири типа грипни вируси – A, B, C и D, като от значение за човека са тип А и тип В.

„При хората грипните вируси от тип А причиняват епидемии ежегодно, през зимните месеци – т.нар. сезонен грип, и пандемии, които са през периоди от 10 до 35 и повече години при поява на нов вирус, който се разпространява успешно сред хората. Грипните вируси от тип В причиняват само епидемии, но това не означава, че трябва да ги подценяваме. Те също имат

сериозен принос за заболеваемостта и смъртността

включително при малки деца“, обясни проф. Александрова.

Предлаганата в момента противогрипна ваксина е четиривалентна и включва два щама грипни вируси тип А и два тип В.

Трябва да имаме предвид обаче, че при динамичния съвременен живот и активното придвижване на хората на големи разстояния, разпространението на респираторен вирус може да стане за броени седмици.

Първата достоверно описана грипна пандемия е от 1580 г., според други това се е случило през 1173 г. Първите пандемии са описани през 18-и век.

„През 20-и век различни нови щамове на грипния вирус предизвикаха три пандемии. Испанският грип (причинен от щам H1N1) през 2018-2019 г. засяга 500 милиона души, а броят на жертвите (между 20 и 50 милиона) надхвърля този в Първата световна война (16 милиона). Развихрилият се през 1957 г. и 1958 г. азиатски грип (щам H2N2) отнема живота на 2 милиона души“, коментира още експертът.

Следва грипът Хонг Конг (щам H3N2), чието начало е през юли 1968 г. в Хонг Конг, и за три месеца достига до Филипините, Индия, Австралия, Европа и САЩ. Броят на смъртните случаи надвишава 1 милион, половината от тях са в Хонг Конг, което е 15% от населението на страната по това време.

Как да разпознаем кашлицата

Британски учени обясниха как да разпознаем кашлицата, предизвикана от коронавирусна инфекция. Около 68% от пациентите с COVID-19 се оплакват от суха кашлица. Това е вторият най-често срещан признак на инфекцията, припомнят медиците, пише Mirror. Но този симптом може да е предизвикан и от други заболявания, като алергии, гастроезофагеална рефлуксна болест или тютюнопушене.

Според лекарите пациентите с коронавирус често имат дълбока кашлица „идваща от белите дробове“, в повечето случаи без храчки. Лекарите препоръчват в такива случаи да не се занимавате със самодиагностика, а да се консултирате с лекар. При по-продължителна кашлица, треска, загуба на мирис и вкус трябва да се подложите на PCR тест за откриване на коронавирус.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.