0

У чени са изолирали 179 свински вируса, повечето от които са нов тип и възникнали след 2016 година. Това съобщи пред „Мантиор“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя уточни, че в края на юни 2020 г. изданието на Американската академия на науките е съобщило за нов вирус в Китай, означен като G4, който произлиза от вируса, причинил пандемията през 2009 г.

Учени са изолирали 179 свински вируса, повечето от които са нов тип и възникнали след 2016 година. Това съобщи пред „Мантиор“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя уточни, че в края на юни 2020 г. изданието на Американската академия на науките е съобщило за нов вирус в Китай, означен като G4, който произлиза от вируса, причинил пандемията през 2009 г.

„Откриването му стана след проследяване, продължило от 2011 г. до 2018 г., при което са изследвани проби, взети с назални тампони от 30 000 прасета в кланици в 10 китайски провинции. След направени обстойни проучвания заключението на експертите е, че

новият вирус G4 е потенциално пандемичен

но към момента не представлява непосредствена заплаха“, коментира проф. Александрова. Според експерта няма място за притеснение и ситуацията е под контрол, защото вирусите непрекъснато се изучават, за да сме подготвени какво може да се случи.

Проф. Александрова уточни, че са познати четири типа грипни вируси – A, B, C и D, като от значение за човека са тип А и тип В.

„При хората грипните вируси от тип А причиняват епидемии ежегодно, през зимните месеци – т.нар. сезонен грип, и пандемии, които са през периоди от 10 до 35 и повече години при поява на нов вирус, който се разпространява успешно сред хората. Грипните вируси от тип В причиняват само епидемии, но това не означава, че трябва да ги подценяваме. Те също имат

сериозен принос за заболеваемостта и смъртността

включително при малки деца“, обясни проф. Александрова.

Предлаганата в момента противогрипна ваксина е четиривалентна и включва два щама грипни вируси тип А и два тип В.

Трябва да имаме предвид обаче, че при динамичния съвременен живот и активното придвижване на хората на големи разстояния, разпространението на респираторен вирус може да стане за броени седмици.

Първата достоверно описана грипна пандемия е от 1580 г., според други това се е случило през 1173 г. Първите пандемии са описани през 18-и век.

„През 20-и век различни нови щамове на грипния вирус предизвикаха три пандемии. Испанският грип (причинен от щам H1N1) през 2018-2019 г. засяга 500 милиона души, а броят на жертвите (между 20 и 50 милиона) надхвърля този в Първата световна война (16 милиона). Развихрилият се през 1957 г. и 1958 г. азиатски грип (щам H2N2) отнема живота на 2 милиона души“, коментира още експертът.

Следва грипът Хонг Конг (щам H3N2), чието начало е през юли 1968 г. в Хонг Конг, и за три месеца достига до Филипините, Индия, Австралия, Европа и САЩ. Броят на смъртните случаи надвишава 1 милион, половината от тях са в Хонг Конг, което е 15% от населението на страната по това време.

Как да разпознаем кашлицата

Британски учени обясниха как да разпознаем кашлицата, предизвикана от коронавирусна инфекция. Около 68% от пациентите с COVID-19 се оплакват от суха кашлица. Това е вторият най-често срещан признак на инфекцията, припомнят медиците, пише Mirror. Но този симптом може да е предизвикан и от други заболявания, като алергии, гастроезофагеална рефлуксна болест или тютюнопушене.

Според лекарите пациентите с коронавирус често имат дълбока кашлица „идваща от белите дробове“, в повечето случаи без храчки. Лекарите препоръчват в такива случаи да не се занимавате със самодиагностика, а да се консултирате с лекар. При по-продължителна кашлица, треска, загуба на мирис и вкус трябва да се подложите на PCR тест за откриване на коронавирус.