Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР, като цитират данни от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Северна Македония. 

От началото на годината  е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, коментира пред БНР Димитър Здравков от комисията.

Напомня, че през 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 000 души. 142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 000 лица. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония, показва анализът от миналата година. "Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция.", посочва той.

Здравков опроверга твърдението ,че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна. "Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента.", казва той.

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството. "И ние тук е президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация", обясни Здравков. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.