В 76% от школата учителите са получили бонуси за празници

В 76% от школата учителите са получили бонуси за празници

78% от училищата са изплатили лекторски часове за дистанционното обучение

От 2334 общински и държавни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие е установено, че от началото на годината до момента 76% са изплатили допълнително трудово възнаграждение за официален празник. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол.

Той уточни, че през последните години повечето училища раздавали бонусите на по-късен етап от годината – на 15 септември или по Коледа. Тогава имало по-голяма предвидимост за изпълнението на бюджета. „Тези допълнителни трудови възнаграждения не е необходимо да бъдат само три, нямат и задължителни размери”, посочи Вълчев. Така някои школа давали бонуси за Великден, други за 1 ноември. „Тази година училищата имаха икономии по бюджетите си, но те ще им дойдат с изравнителните сметки и ще ги имат на по-късен етап”, допълни министърът.

15% от всички училища, които не са изплатили бонусите за официален празник посочват като причина за неплащането недостатъчния бюджет. 9 % други ще раздадат парите на други официални празници или началото на годината, имали и недостиг заради изплащането на обезщетения и авансиране на проекти, имало и разходи покрай извънредното положение.

78% от училищата са изплатили лекторски часове по  време на работата от разстояние. 7% нямали предвидено изплащане, заради липсата на такива часове. 15% пък работели асинхронно и по друга причина не са изпълнили лекторските часове. „Нашата препоръка е всички училища да платят  допълнителните възнаграждения, те си остават дължими по трудово правоотношение.”, заяви просветният министър. 87% от средствата за консултации на класните ръководители с родилите и воденето на дневник също били изплатени. В останали 13% не са извършени такива дейности, тъй като са работили асинхронно или не са извършвали такива дейности.

В детските градини по думите на Вълчев имало по-голям процент на неплащания, но от МОН не са събрали информация за тях. Той допълни, че ситуацията при тях е била различна, тъй като голяма част от педагозите в забавачките не са работили или е било само на 50%. Затова и допълнителното трудово възнаграждение е нормално да бъде забавено.

„Това правителство и министерство по никакъв начин не са подценили учителите. Тази година се предоставят 1 млрд. лв. повече за възнаграждения спрямо 2017 г. Това е най-добрата атестация, такъв ръст не е имало през предходните десетилетия”, заяви Вълчев.

Образователният министър обясни, че начина на нормирането и заплащането на трудна е бил различен заради ситуацията, в която сме били по време на онлайн обучението. „Нормативната уредба е изградена на принципа, че учителите работят в класната стая, в училище или в детската градина, обвързана е с норма преподавателска работа, с часовете в учебния план и респективно с допълване на нормата по линия на лекторските часове или по-високо възнаграждение при по-висока  норма преподавателска работа. При работа в електронна среда това не можеше да се приложи като принцип 1 към 1.”, заяви просветният министър. Причината за това е, че една от учителите и учениците не са имали възможност да работят в синхронна форма и са прилагали асинхронни методи на обучение. Затова и са били необходими норми изключение по време на извънредното положение. „В моята заповед записахме, че ако учителят отчете 5 часа работа в електронна среда, това да се приравнява на един учебен ден. Респективно 25 часа седмично”, обясни Вълчев. Практиката още първите дни показала, че този принцип работи. По отношение на лекторските часове обаче имало неразбирателство. Те трябва да се изплащат, ако се дължат при нормална ситуацията и трябва да има пълно приравняване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.