Само в 3 вуза студентите плащат общежития и сметки онлайн без такса

Само в 3 вуза студентите плащат общежития и сметки онлайн без такса

От есента услугата ще е достъпна и за чужденци, които се обучават у нас

В три университета е въведена практиката студентите да могат да плащат своите общежития и сметки онлайн, без да имат допълнителни такси за превод. Това съобщи за „Монитор” председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Той допълни, че и в други университети

наем и консумативи могат да се плащат дистанционно

но при тях студентът трябва да има онлайн банкиране и да направи превод от сметката си към тази на университета, за което се плаща допълнително.

Обучаващите се в Медицински университет – София, Медицински университет –Варна, а от миналия месец и в Университета за национално и световно стопанство могат да заплатят своите задължения чрез уеб профила си в университета.

И досега студентите в икономическия вуз имаха възможност да плащат онлайн с платежно нареждане на банковата сметка на университета, но тогава с наема и консумативите имаха и такса за превода. Тогава трябваше да знаят и точната сума, която трябва да преведат, обясни главният секретар на УНСС доц. Драгомир Стефанов. „Сега

всичко става с два клика

Влизат в е-досието си на студент и виждат всички свои задължения – ток, вода, наем, и отмятат кои от тях искат заплатят. Не се налага да се обаждат и да питат каква е сумата”, уточни той. Доц. Стефанов допълни, че сумата се превежда директно от сметката на студента, без да се занимава да попълва платежни или IBAN на ПСБО. „Много е удобно, не се налага да чакаш на опашка, ако на касата са почивка или си говорят. Влизам в уеб профила си и плащам всичко”, обясни студент в университета.

Улеснението на студентите

е част от политиката на новото ръководство на УНСС за по-голям набор от дигитални услуги. Главният секретар допълни, че пандемията е засилила процеса на въвеждане на новата възможност и от март са се водили активно преговори с банката, за да няма такси, а IT специалистите са правили настройките. В момента услугата е достъпна само за бакалаври и магистри, а до няколко месеца ще заработи и за чуждестранни студенти, докторанти и преподаватели, които живеят в общежитие. Най-голямата полза от онлайн плащането ще се усети наесен, защото студентите няма да се налага да се редят на опашки през септември, за да платят първия си наем.

В други вузове живеещите на общежитие

също могат да се проверят онлайн какви такси имат

но плащането става по различен начин. В Софийския университет например студентите виждат в онлайн профила си всички свои задължения. Плащането става чрез една от четирите опции – epay профил, банков превод в към сметката на СУ, превод на банкомат или на каса в EasyPay. Така проверката на задълженията е онлайн, но плащането е с такса при първите две опции. При превод на банкомат или на каса в EasyPay студентът пък излиза от дома си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.