0

А ко някой иска да опита истински крокмач, може евентуално да се сдобие с този деликатес от младото семейство Мария Борисова и Николай Йорданов.

Ако някой иска да опита истински крокмач, може евентуално да се сдобие с този деликатес от младото семейство Мария Борисова и Николай Йорданов.


Те живеят в Луковит, имат си професии, но са се посветили и на занаятчийските храни. По този начин си осигуряват допълнителни доходи, които са сезонни. Защото този невероятен деликатес се прави само в края на лятото, юли и август и много рядко в част от септември. Те го предлагат основно по фермерски пазари, а стъклените буркани с уникалното сирене свършват много бързо. Този занаят Николай наследил от своята баба и младото семейство го прави точно по този старовремски начин, разказва Мария Борисова, която е на щанда по време на Млечния фестивал в Луковит.
Изба
Тя разказва въодушевена, че крокмачът е специфичен продукт за Ловешкия край. В полето и другите части на страната се прави катък. Но разликата между двете е в състава. Катъкът зрее благодарение на бучиците сирене, които се поставят в млякото. Крокмачът пък съзрява единствено благодарение на солта, млечните бактерии, които съдържа самото мляко, и хладното помещение, някогашните изби. Прави се изключително от овче прясно мляко. Семейството го купува от ферми, които им гарантират качество на суровината, за да са сигурни в качеството на продукта, който пък те ще създадат. Обикновено това са стопанства със сертификати, уточни Мария Борисова.


Водна баня
Технологията на направата е повече от майсторска. Използва се само сурово овче мляко, но издоено, когато овцете започнат да прегарят. Защото именно тогава млякото е най-гъсто. След това се вари на много тих огън на водна баня и се бърка през цялото време. Целта е да се избегне образуването на каймак, а маслото да е разпределено равномерно. След като достатъчно се сгъсти, се охлажда постепенно и се осолява.
След това се оставя в хладно помещение, изба или зимник, за да зрее. Единственият му консервант е солта. Но именно тя му позволява да се сгъсти и да узрее. Бактериите, които се съдържат в самото мляко, идват от самата паша и росата по тревата. Те също участват в зреенето, разкри тайната на ловешкия деликатес младата жена.
Манатарки и босилек
Освен древния крокмач те правят и млечен пастет, който е новият им експеримент. Той се приготвя пак само от овче мляко, на основата на извара, в съчетание със сушени доматчета, сушена манатарка, дива чубрица, мащерка и босилек.