Ако някой иска да опита истински крокмач, може евентуално да се сдобие с този деликатес от младото семейство Мария Борисова и Николай Йорданов.


Те живеят в Луковит, имат си професии, но са се посветили и на занаятчийските храни. По този начин си осигуряват допълнителни доходи, които са сезонни. Защото този невероятен деликатес се прави само в края на лятото, юли и август и много рядко в част от септември. Те го предлагат основно по фермерски пазари, а стъклените буркани с уникалното сирене свършват много бързо. Този занаят Николай наследил от своята баба и младото семейство го прави точно по този старовремски начин, разказва Мария Борисова, която е на щанда по време на Млечния фестивал в Луковит.
Изба
Тя разказва въодушевена, че крокмачът е специфичен продукт за Ловешкия край. В полето и другите части на страната се прави катък. Но разликата между двете е в състава. Катъкът зрее благодарение на бучиците сирене, които се поставят в млякото. Крокмачът пък съзрява единствено благодарение на солта, млечните бактерии, които съдържа самото мляко, и хладното помещение, някогашните изби. Прави се изключително от овче прясно мляко. Семейството го купува от ферми, които им гарантират качество на суровината, за да са сигурни в качеството на продукта, който пък те ще създадат. Обикновено това са стопанства със сертификати, уточни Мария Борисова.
Водна баня
Технологията на направата е повече от майсторска. Използва се само сурово овче мляко, но издоено, когато овцете започнат да прегарят. Защото именно тогава млякото е най-гъсто. След това се вари на много тих огън на водна баня и се бърка през цялото време. Целта е да се избегне образуването на каймак, а маслото да е разпределено равномерно. След като достатъчно се сгъсти, се охлажда постепенно и се осолява.
След това се оставя в хладно помещение, изба или зимник, за да зрее. Единственият му консервант е солта. Но именно тя му позволява да се сгъсти и да узрее. Бактериите, които се съдържат в самото мляко, идват от самата паша и росата по тревата. Те също участват в зреенето, разкри тайната на ловешкия деликатес младата жена.
Манатарки и босилек
Освен древния крокмач те правят и млечен пастет, който е новият им експеримент. Той се приготвя пак само от овче мляко, на основата на извара, в съчетание със сушени доматчета, сушена манатарка, дива чубрица, мащерка и босилек.

По темата: сол мляко
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

16 млн. лв. за животновъдите

УС на ДФ „Земеделие” утвърди общ финансов ресурс до 15 871 860 лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2019 г.

Кандидатстването започва от  3 февруари

Разпределят 18,6 млн. лв. за плодове и зеленчуци

Кандидатстването започва от 3 февруари

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделиие”.