Бивш конституционен съдия: Само НС може да повдигне обвинение на президента по време на мандата му

Бивш конституционен съдия: Само НС може да повдигне обвинение на президента по време на мандата му

Решението на Конституционния съд определя какво може и какво не може да се прави относно конкретните 6 въпроса, които са зададени към КС от главния прокурор за тълкуване на чл. 103 от Конституцията. По същество то означава, че срещу президента и вицепрезидента не може да има наказателно преследване, нито да бъдат задържани, докато са в мандат. Могат да бъдат задържани извън мандата – т.е. когато той е изтекъл или когато Народното събрание им го е прекратило предсрочно, защото има повдигнато обвинение за нарушение на Конституцията или държавна измяна.

Така бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира пред "Телеграф медиа" днешното решение на КС (виж тук)

Според него могат да се осъществяват действия по разследване, но не и такива, които са свързани с техни лични и права и свободи, защитени от конституцията.

Спрямо тях не може да се използват и специални разузнавателни средства,

тъй като решението на Конституционния съд изрично посочва, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършени такива действия от процесуален характер. Това означава действия по разследване, които пряко засягат техните лични права и свободи и биха попречили да си осъществяват конституционните правомощия.

Няма как да се стигне до обвинение от страна на прокуратурата по време по време на мандата, защото първо той трябва да бъде прекратен. Причината е, че конституцията е категорична, че президент и вицепрезидент не носят отговорност за своите действия като такива с изключение на държавна измяна или при нарушение на основния закон.

Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани, защото могат да извършат престъпления в качеството си на обикновени граждани. Но

 не може да се стигне до привличането им в качеството им на обвиняеми,

 докато са в своя конституционен мандат. Ако президентът и вицепрезидентът извършат престъпление в качеството си на граждани, което е малко вероятно да се стигне до там, какво – ние няма да ги разследваме 5 години и да чакаме да им изтече мандатът? Не е такъв смисълът на Конституцията и на функциите на прокуратурата. Не може да се преминава една граница, която е поставена от качеството им на публични лица и конституционно установени институции в страната. Именно като конституционна институция член 103 дава тази защита на държавния глава и тази неотговорност, с изключение на държавна измяна или нарушението на конституцията. Единственият орган, който би могъл да предизвика предсрочно прекратяване на президента, при което отпада и неговата неприкосновеност -имунитетът, е Народното събрание. То може да повдигне обвинение за държавна измяна или нарушение на конституцията пред КС.

Що се отнася до това за какви нарушения може да бъде разследван - нарушението на конституцията може да бъде престъпление, но може и да не бъде такова. Ето конкретна хипотеза. Президентът например пропусне в конституционно установеният 15-дневен срок да обнародва закон, който е приет от НС и му е изпратен за обнародване в Държавен вестник. И на 20-ия ден нито да го е върнал, като е наложил отлагателно вето в парламента, нито го е обнародвал в Държавен вестник. Ето едно нарушение на конституцията. Това нарушение обаче не е престъпление по Наказателния кодекс. Но да си представим, че президента направи едно обръщение, в което призовава конституционно установени права на граждани да бъдат ограничавани, тъй като той решава,че трябва да се проведат дискриминационни мерки към част от обществото. Това е и нарушение на конституцията, но и в същото време и съставомерно деяние.

И в двата случая – и при държавната измяна, и при нарушенията на конституцията, обвинението срещу президента се повдига пред КС от НС с мнозинство от 2/3 от гласувалите След това КС преценява дали е налице такава държавна измяна или нарушение на конституцията. Ако прецени дали има такова деяние, прекратява предсрочно мандата на президента и вицепрезидента. Това е политическата отговорност на президента и вицепрезидента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.