Само нов мост при Русе с финансиране от ЕС

Само нов мост при Русе с финансиране от ЕС

Само нов мост между Румъния и България над Дунава в района на Русе може да получи финансиране от еврофондовете. Това каза по време на петъчния парламентарния контрол транспортният министър Росен Желязков в отговор на депутатски въпрос.

По думите му, причината е, че единствено по това направление преминава един от европейските транспортни коридори. Той припомни, за подписания в Букурещ на 28 март меморандум от министрите на транспорта на двете страни за разбирателство между двете правителства относно съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия участък на р. Дунав и транспортната свързаност между двете съседни държави.

„Винаги българската страна е настоявала за по-добра свързаност чрез изграждане на още мостове, защото сега има само 2 и те са изключително малко с оглед на интензификацията на трафика и нуждите на икономиката на България. Румъния винаги обвързвала това с подобряване на плавателността на реката”, обясни Желязков. Министърът припомни за записаното в меморандума бъдещият трети мост над реката между двете страни да бъде изграден на едно от 5 места - Оряхово-Бекет, Николол-Турну Мъгуреле, Свищов-Зимнич, Русе-Гюргево или Силистра-Калъраш. По думите му освен Русе-Гюргево, останалите не се намират по пътища, които са част от транс-европейската транспортна мрежа и за тях ще трябва да се търси финансиране от бюджета, заеми или на базата на публично-частно партньорство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.