0

Ф отоизложбата „Само минутка“ на визуалния артист Боряна Пандова може да се види в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2. Това е изложба от „сдвоени“ фотографии, заснети през 1 минута, без промяна на фокусната точка. Главен герой тук е Времето в ролята на обект, проблем и инструмент на фотографията.

Фотоизложбата „Само минутка“ на визуалния артист Боряна Пандова може да се види в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2. Това е изложба от „сдвоени“ фотографии, заснети през 1 минута, без промяна на фокусната точка. Главен герой тук е Времето в ролята на обект, проблем и инструмент на фотографията.

Можем ли в рамките на една минута да уловим разликите в наглед статични картини от заобикалящия ни свят? Можем ли да задържим вниманието си върху нещо привидно непроменливо, банално? Фотографията е подходящото изразно средство, с което да бъде разказана историята на минутката – от осезаема до незабележима.

„Само минутка“ на Боряна Пандова включва 60 фотографски диптиха, регистриращи 60 минути от фотографските странстванията на авторката във време-пространството. Тя стартира хронометъра на своята камера, за да отмери само минутка от Времето. Промените, които регистрира, понякога са видими, а понякога липсват. Зрителят е този, който може да ги потърси и да ги открие.

Снимките в „Само минутка“ не представят пищни сцени. Не разглеждат живота в неговите пикове. Не показват безчовечност. Нито човечност. Не „хващат“ моменти. Не обсъждат сниманото. В тях събитието е Времето. Пространството застава пред камерата, за да се отмести с една минута...
„Интересува ме как образите и цветовете на „стереоминутките“ палят асоциации, с които засилват умовете ни към някой спомен. Случайно? Алгоритмично? Местят ни във времето. Което неизбежно ни застига. Човек е мимолетно създание, но живее като безсмъртен“, споделя авторката.
„Само минутка“ е покана да застанем пред образа на света, винаги остарял с една минута...

Боряна Пандова (р.1979) е завършила специалност „Художествена и приложна фотография“ в НАТФИЗ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия. От 2014 г. е официален фотограф на София Филм Фест, където документира събитията, свързани с фестивала и прави портрети на гостуващите официални лица. Боряна има слабост към партньорствата с литературата, музиката, театъра. Във визуалния почерк на творбите си тя запазва усещането за игра и преживяване на живо, характерни за сценичните изкуства.

Куратор на изложбата е Надежда Павлова.