„Само минутка“: 60 фотографски диптиха търсят промени в света
2

„Само минутка“: 60 фотографски диптиха търсят промени в света

Фотоизложбата „Само минутка“ на визуалния артист Боряна Пандова може да се види в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2. Това е изложба от „сдвоени“ фотографии, заснети през 1 минута, без промяна на фокусната точка. Главен герой тук е Времето в ролята на обект, проблем и инструмент на фотографията.

Можем ли в рамките на една минута да уловим разликите в наглед статични картини от заобикалящия ни свят? Можем ли да задържим вниманието си върху нещо привидно непроменливо, банално? Фотографията е подходящото изразно средство, с което да бъде разказана историята на минутката – от осезаема до незабележима.

„Само минутка“ на Боряна Пандова включва 60 фотографски диптиха, регистриращи 60 минути от фотографските странстванията на авторката във време-пространството. Тя стартира хронометъра на своята камера, за да отмери само минутка от Времето. Промените, които регистрира, понякога са видими, а понякога липсват. Зрителят е този, който може да ги потърси и да ги открие.

Снимките в „Само минутка“ не представят пищни сцени. Не разглеждат живота в неговите пикове. Не показват безчовечност. Нито човечност. Не „хващат“ моменти. Не обсъждат сниманото. В тях събитието е Времето. Пространството застава пред камерата, за да се отмести с една минута...
„Интересува ме как образите и цветовете на „стереоминутките“ палят асоциации, с които засилват умовете ни към някой спомен. Случайно? Алгоритмично? Местят ни във времето. Което неизбежно ни застига. Човек е мимолетно създание, но живее като безсмъртен“, споделя авторката.
„Само минутка“ е покана да застанем пред образа на света, винаги остарял с една минута...

Боряна Пандова (р.1979) е завършила специалност „Художествена и приложна фотография“ в НАТФИЗ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия. От 2014 г. е официален фотограф на София Филм Фест, където документира събитията, свързани с фестивала и прави портрети на гостуващите официални лица. Боряна има слабост към партньорствата с литературата, музиката, театъра. Във визуалния почерк на творбите си тя запазва усещането за игра и преживяване на живо, характерни за сценичните изкуства.

Куратор на изложбата е Надежда Павлова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.