Единствено председателят на ВКС Лозан Панов не прие поканата на прокурорската колегия на ВСС към съдийската за съвместно работно обсъждане на темата за прекрояване на съдебната карта.

Това стана на заседание на съдийската колегия, където като последна точка в дневния ред бе сложена поканата на прокурорската колегия, която миналата седмица гласува да предложи обща работна среща. Решението на прокурорската колегия е изпратено до съдийската придружено с писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, в което са изредени предприетите действия за окрупняването на прокуратурите – закриването на 11 районни прокуратури в началото на 2019 г. и обсъждането за оптимизиране на още 29 районни прокуратури от началото на 2020 г.

„Няма да подкрепя предложението за общо обсъждане, съветът е разделен на две колегии - съдебната карта зависи от компетентността на съдийската колегия. Когато бяха закрити 11 прокуратури, нямаше предложение за съвместна среща. Подходът, който е приела прокурорската колегия, не е задължителен за нас. Ние сме напълно автономни и независими. Можем да вземем различни решения – и като бройки, и като като подход. Не виждам защо да обсъждаме заедно с прокурорската колегия. Не смятам, че подходът на прокурорската колегия трябва да се възприеме автоматично от съдийската“, запъна се Панов.

„Колегиално е да отговорим на поканата и да кажем на срещата нашите мотиви за автономност на съдийската колегия. Вероятно имат какво да ни кажат. Интересно е да чуем техния анализ след закриването на районни прокуратури – има ли полза“, заяви Даниела Марчева. „Няма нищо лошо да чуем какво мислят, какъв е ефектът и резултатите от техните действия, за да го имаме предвид за нашите решения за съдебната карта“, коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Дори неизменната поддръжничка на Панов – Атанаска Дишева, не се съгласи с него. „Ще подкрепя съвместното работно обсъждане, ние нямаме задължение за вземане на общо решение. Да говорим по въпроса е добре предвид на нашите бъдещи действия“, каза Дишева.

С 8 гласа „за“ и един „против“ - на Панов, съдийската колегия реши да приеме поканата на прокурорската за съвместно обсъждане на съдебната карта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дама става посланик на САЩ у нас

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, стана ясно от съобщение на Белия дом.

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС предлага падане на ограниченията за партийните дарения (ОБЗОР)

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС ще предложи да отпаднат сегашните ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица от 10 000 лв. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев след среща със соцдепутатите в рамките на инициираните от тях консултации за размера на партийните субсидии, който бе свит по предложение на кабинета чрез приетата на първо четене актуализация на Бюджет 2019 от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас на последните избори за НС.