Предложенията за промяна в Прилагане на правилника на Закона за развитие на академичния състав ще се приложат единствено в област четири - "Природни науки, математика и информатика". Това заяви образователният министър Красимир Вълчев при отговор на въпрос от депутатата Николай Цонков. 

Вълчев обясни, че Правилникът е предложен за обществено обсъждане отново след възражения от страна на Българската академия на науките и СУ "Св. Климент Охридски". Темата бе отворена отново, защото когато изследванията са в сферата на физиката и елементарните частици, ядрена физика, екипите са част от десетки учени. "Ако тяхната научна продукция, измерена на брой статии трябва да се дели на броя учени, това означава, че те никога няма да придобият научна степен доктор."коментира Вълчев. 

Според публикувания през ноември за обществено обсъждане проект промените засягат кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности „главен асистент“, „доцент“ и „професор“ в научните области „Природни науки, математика и информатика“, „Технически науки“ и  „Здравеопазване и спорт“. Те са свързани с 

премахване на разделението на броя на авторите при отчитане на броя на публикациите за даден учен поради факта, че науката е колективно дело и чрез деленето не може да се отрази приносът на всеки учен в едно комплексно изследване. Другата промяна е свързана с повишаването дела на нематериалната част на българската икономика - показателите за патенти и полезни образци се преместват от групата показатели Е в група Г, като същевременно полученият патент се оценява като публикация с най-високо качество – 25 точки, а заявката за патент или полезен модел – с 15 т. Същото така бе заложено да се приемат се специфични изменения и в тежестта на отделните показатели за посочените групи науки, отбелязващи различията помежду им и отразяването им в научната литература, научноизследователските проекти и др. 

След предложенията, постъпили за обществено обсъждане, се налага единствено в област четири - "Природни науки, математика и информатика".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

Руската пропаганда с 3 стълба в България

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

  • Руският културен център вербува студенти и журналисти с рубли под формата на стипендии
  • „Русофобите“ от „Бивол“ в опасни връзки с Москва 

На 3 пилона е стъпила в България руската пропаганда. Те са положени в трите най-важни сфери за обществото – култура, бизнес и политика още в началото на Прехода. И именно благодарение на тях, макар привидно в началото на демократичните промени у нас да се сниши и да отстъпи позициите си, Кремъл продължава да плете мрежата си в страната и да облъчва публичното ни пространство с дезинформация, опорни точки и откровено лобистки проекти в своя полза.

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

МВР отчете повече катастрофи, целият личен състав е на пътя

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след изнесено заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в ГД "Национална полиция".