Тровен ли е Емилиян Гебрев с "новичок" и има ли връзка инцидента с него и участието му в овалдяването на "Дунарит"? Тези въпроси, под формата на инсинуации, от десетина дни се вихрят в общественото пространство. Ето и чистите факти, които обаче дават една не лоша представа за случилото се. И показват защо е най-малкото нелепо да се търси каквото и да е било имагинерно участие на депутата от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски в сагата "Дунарит", въпреки че това е една от основните лъжи, които задкулисието разпръсква у нас тези дни.

Факт №1 - Според разследването на Bellingcat втория път, когато Федотов е бил в нашата страна, той е трябвало да се върне в Москва с полет през България. Вместо това той се прибрал в Русия със самолет, излетял от Сърбия.

Сещате ли се кой се намира там и до ден днешен? Точно така. От 2014 г. Цветан Василев използва сръбската столица като убежище от българското правосъдие, а всичките му авери ходят там на крака, за да му носят документи, пари или да плетат нови схеми.

Факт №2 – Предполагаемото отравяне на Гебрев е извършено почти година преди той да направи първите си опити да овладее „Дунарит“ чрез юридически врътки и с помощта на Цветан Василев.

По времето на предполагаемото отравяне на Гебрев заводът е на път да бъде харизан на втори руснак след фиаското на БГ Мадоф със „Сделката за 1 евро“, при която вкара в управата на оръжейницата белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Последният е в доста тесни връзки с кремълския олигарх Константин Малофеев. Вторият руснак в схемата по овладяването на „Дунарит“ също е с кремълски връзки – Дмитрий Косарев. Тоест, ако някой в този момент е предполагал бъдещо участие на Гебрев в окупацията на военния завод, това са били хора от кръга на Василев. Които в този момент търсят „купувач с легенда“ за „Дунарит“, който хем да е приемлив на хартия за българските и чуждите служби, хем да го играе верен на Василев и да не спре финансовите потоци от оръжейницата към него.

Факт №3 - „Когото искате, попитайте, всеки ще ви каже, че ние винаги сме били в обтегнати отношения (с Цветан Василев – б.р.).“ Цитатът е на Емилиян Гебрев от негово интервю пред bTV. В него оръжейният търговец прави сериозни откровения, като това, че Василев му е пречел за придобиването на друг военен завод – ВМЗ „Сопот“, а са имали и конфликт за това, че Гебрев не си държи парите в КТБ.

Въпреки това Гебрев получава „предложение, на което не може да откаже“. То идва в началото на 2015 г. и по думите на самия оръжеен бос с него се свързва един от най-доверените хора на Цветан Василев – Асен Бабански, който към този момент управлява „Дунарит“. Може би се питате как така Василев, който откровено има проблеми с Гебрев, се насочва именно към него, за да му „помогне за стабилизирането на дружеството“. Отговорът идва от друг цитат на оръжейния бос в същото интервю:„Аз не съм умирал от желание да придобивам „Дунарит“, но така се случи, че аз бях умрял от това, че се съгласих“.

Ако следите хронологията на събитията, ще забележите и друго – Гебрев „омеква“ за отношенията си с Василев след инцидента с хоспитализацията му. И не само това – към момента на предполагаемото отравяне единствените, които знаят за бъдещото участие на Гебрев в схемата „Дунарит“ са хората на Василев. Случайност? Сигурно. Но прави впечатление и друго, когато се налага да отрече обща връзка с банкера беглец през адвоката Лазар Карадалиев (който се води защитник и на двамата – б.р.), Гебрев заявява: „Когато един адвокат е защитник на убиец, от една страна, и на потърпевш, от друга страна, това означава ли, че ги свързва?“ За него Василев явно не е крадец, в каквото амплоа е познат сред хилядите ограбени от него вложители, а убиец. Защо ли?

Кой има интерес в публичното пространство да тече друга информация и какви са връзките му с Русия вижте тук.

А ето и хронологията на тези събития, така, както присъстват данните в БГ службите:

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "Новичок". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща в Министерския съвет.

Тя се проведе по искане на премиера Бойко Борисов и на нея присъстваха посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Те са

разговаряли за евентуалното

отравяне на бизнесмена

и собственик на оръжейния завод „Дунарит“ Емилиян Гебрев.

„Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с българските власти и британските служби“, заяви Хопкинс. Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити. „През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха представени с изложения на факти, част от тях бяха с внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания“, заяви Цацаров. По думите му специално за случая е било подписано споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС.

„На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори в хотел „Кемпински Зографски“ от чужбина (Полша) се е почувствал зле, след което е бил откаран от своя шофьор за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“. На 1 октомври 2015 г. Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е възложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По досъдебното производство тогава са извършени много действия по разследването – претърсвания и изземвания на всички възможни проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, дома на г-н Гебрев, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи и е иззета цялата документация от лечебните заведения.

Токсико-химичните

експертизи са показали,

че в обработено кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в органична материя – повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури“, разкри обвинител №1.

Започнала е проверка по всички възможни версии, включително проверка за наличие на хлорпирифос в храната, консумирана в ресторанта на хотел „Кемпински Зографски“. Установено е, че инсектицидът се е съдържал в руколата в салата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително малко количество. Тази версия е отхвърлена, защото препаратът е бил в минимални количества и не може да причини такива тежки последици. „Заключенията на експертизата са – остра интоксикация с фосфоро-органични съединения. На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит“, обобщи Цацаров.

„На 11 октомври 2018 г. постъпва писмо до мен от г-н Гебрев на бланка на „Емко“, обясни още главният прокурор. В него се заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря. „Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на „Новичок", написал още Гебрев в писмото и предложил да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби. Още на следващия ден - 12 октомври, от СДВР е изискано спряното производство, а

на 15 октомври разследването

е възобновено по искане на СГП.

„Веднага между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС бе подписано споразумение, по силата, на което бе създаден съвместен екип за разследване, в който са включени полицаи от СДВР, разследващи полицаи, агенти на ДАНС под ръководството на наблюдаващия прокурор“, обясни Цацаров. „На практика това е първият случай, в който подписваме споразумение за съвместен екип за разследване, който се създава не за група дела, а за едно единствено, конкретно дело“, обясни той. По думите му до настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При разпита на Гебрев става ясно, че самият той е поискал експертиза от независима финландска лаборатория (виж карето), на която са били изпратени пробите, взети от него и сина му след отравянето през 2015 г. „Резултатите потвърждават следи от фосфоро-органични съединения, като изследването там е било правено в две насоки – съединения, които действат върху нервната система и фосфоро-органични съединения. Потвърждават се следи от фосфоро-органични съединения, които се съдържат в определени пестициди. Конкретният пестицид лабораторията не може да установи, но дава списък с възможните такива. Прави се заключение, че в пробите от урина са

открити две химични съединения,

които съдържат фосфор.

В пробите според финландската лаборатория не са открити субстанции, които да са свързани със съответния лист – списък към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, обясни Цацаров.

След възобновяването на разследването е била издадена европейска заповед за разследване, адресирана до съответните компетентни британски власти, като им е дадена абсолютната цялата информация. „На практика въпросът, който се поставя в тази европейска заповед за разследване е дали тези вещества отговарят или по някакъв начин могат да се свържат с веществото, което е известно като „Новичок“ или с близки до него вещества. Заповедта е изпратена до Великобритания през декември 2018 г. Отделно с това до тях е изпратено и писмо, на базата на което да бъде поискано сътрудничеството на британската полиция, при условията, при които тя действа извън границите на Великобритания“, посочи главният прокурор.

„Всякакви твърдения

и внушения

за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и от българската прокуратура, меко казано не отговарят на истината, оставям ги на съвестта на написалите ги и на техните издатели“, заяви главният прокурор.

Британските власти са обявили трима служители на руските служби – Главно разузнавателно управление, които считат за замесени в отравянето в Солсбъри. Двама от тях се считат като преки извършители, един от тях под името Сергей Вячеславович Федотов – като помагач.

„При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти. Първия път със самолет на 5 февруари 2015 г. каца в България, излизайки отново със самолет на 22 февруари 2015 г. Втория път е влязъл отново със самолет на аерогара Бургас на 24 април 2015 г. и напуска страната на 28 април 2015 г. отново със самолет в 20.21 часа. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е

напуснал страната с лек автомобил

в посока Република Сърбия“,

обясни Цацаров.
„Това са двете линии – едната криминалната, която е свързана с опита за отравянето на г-н Гербев и неговия син, и втората – свързана с конкретния руски гражданин, за когото има данни, че е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. До настоящия момент прокуратура, МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и се установяват всички моменти от неговото пребиваване на българска територия – отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.


Обвиняемият се е изследвал за

своя сметка 1 г. по-късно


Едва при възобновяването на делото Емилиян Гебрев казал пред разследващите, че е поръчал и заплатил пробите му да бъдат изследвани в независима финландска лаборатория. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. „При разпита, проведен ден след възобновяването на делото през октомври 2018 г., г-н Гебрев дава за първи път пред разследващия полицай и наблюдаващия прокурор данни за това, че непосредствено след инцидента през 2015 г. е било поръчано от него, чрез ВМА изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. До този момент по никакъв начин не е било известно, че изследване на проби от кръв и урина, които са транспортирани чрез ВМА, са били извършвани от такава финландска лаборатория“, обясни Цацаров. По думите му незабавно резултатите от изследването са изискани, чрез ВМА заедно с цялата документация. „Оказва се, че изследванията са били проведени от финландския институт „Верифин“, чрез ВМА, но като частно изследване, което е заплатено от г-н Гебрев. Разполагаме с всички резултати от него. То е проведено в периода 5.6 – 18.6.2016 г. основно на базата на проби от урина на лицата, които са били приети във ВМА – г-н Гебрев и неговия син“, поясни главният прокурор.

Шефът на МВР: Работим в

пълен синхрон с британските служби

От момента, в който получихме сигнала за това, че Емилиян Гебрев е бил настанен във ВМА, незабавно започнахме да работим по него. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов, който към 30.4.2015 г. е бил директор на СДВР, на която е бил възложен случаят. „Към онзи момент случаят „Скрипал“ не беше наличен, така че ние работихме по всички факти и обстоятелства - както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на хипотезата, че това е битово натравяне. Беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, обясни вътрешният министър. Работи се в пълен синхрон, за изясняване на всички факти, както по линия на отравянето, така и по линия на пребиваването на този руски гражданин на територията на страната, каза още Маринов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грантаджиите в Темида оправдаха за втори път касичката на Командира

Грантаджиите в Темида успяха за втори път да спасят от затвора един от най-близките авери на Иван Костов – Георги Кирчев. Бизнесменът, известен като Касичката на Командира, е подсъдим по т.нар дело „Алабин“, което приключи за втори път с оправдателна присъда.

„Антикорупция“ иска 2,8 млн. лв. от адвокат на банкера-беглец Цветан Василев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иска 2 800 963,74 лв. от адвоката на бизнесмена Цветан Василев - Лазар Карадалиев, тъй като получил сумата, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи.

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

В нова атака срещу Делян Пеевски: Цветан Василев свали маската за делото „РИКО“

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

Пореден отчаян в ход в опит да замаскира руските си обвързаности и да прехвърли вниманието от престъплениятаси върху друг предприе банкерът-беглец Цветан Василев, сваляйки маската по т.нар дело „РИКО“.