Само едно от десет жилища у нас има имуществена застраховка, стана ясно по време на форум в София.

„Най-често със застраховка са имоти, купени с ипотека, защото банките задължават новите собственици да го направят“, поясни Николай Генчев от Uniqa. По думите му в страните от


Централна Европа делът на застрахованите жилища е над 90%


а в съседните на България страни от ЕС около 20%, но там имало задължителен елемент. „Излиза, че българинът обича повече колата си, отколкото дома си, защото с много по-малка сума може да застрахова и жилището си“, смята той. Според него може би малкият процент застраховани жилища се дължи и на недоверието към финансовия сектор.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че при ваканционните имоти у нас делът на застраховането е около 50 на сто, като основната причина са сделките с чужденци. В по-голяма част от годината апартаментите им се дават под наем в курортите и за това те


държат имотът им да бъде застрахован


поясни тя.

По данни на Маню Моравенов, преподавател във Висшия институт по застраховане и финанси (ВУЗФ), едва 14,5% от недвижимото имущество в България се застрахова и по всяка вероятност голяма част от този процент се дължи на задължителните застраховки, налагани от банките при отпускане на ипотеки. Въпреки това след автомобилните застраховки, сред които е и задължителната „Гражданска отговорност“, тези са с най-голям дял.

По време на дискусията Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, поиска всички предварителни договори за продажба да се вписват, за да няма дублирани продажби на имоти „на зелено“. Той повдигна и въпроса за специална застраховка на строежите на жилища в България, като по този начин


се защитят именно купувачите на имоти

които са още в начален етап на изграждане. Предприемачът посочи за пример Франция, където за целта има специална търговска застраховка и застрахователят при провал на проекта изплаща на измамените клиенти парите. Данчо Савов от „Столични имоти“ пък предложи регистърът на предварителните договори да бъде към Камарата на строителите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.

Кипърските инвестиции у нас са над 2 млрд. евро

Кипърските инвестиции у нас са над 2 млрд. евро през 2019 г. Това каза президентът на Кипър Никос Анастасиадес по време на бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) днес. Той увери, че островът ще продължи да бъде сред големите инвеститори в България.