Само един от трима служители в София работи от офиса

Само един от трима служители в София работи от офиса

По-малко от един от трима от служителите в София работят от офиса, показват данните от проучване на Cushman&Wakefield Forton сред собственици на бизнес сгради и наематели, проведено през първата половина на октомври.

Допитването сред компании с общо над 42 хил. служители показва, че

84% от фирмите нямат яснота кога ще върнат за постоянно

служителите си в офиса, а 15% планират да направят това до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване през юни тази година преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Изместването на този срок е свързано с разрастването на коронавирусната епидемията и свързаните с нея неясноти за бизнеса.

„През пролетта очакванията бяха за доста по-краткосрочна пандемия, която да изчезне през лятото и до края на годината служителите да се върнат в офисите. Фактът е, че това не се случва. В момента цари силна несигурност кога служителите ще се върнат в офиса, едно нещо обаче е сигурно - работното място никога няма да е това, което беше. То ще е екосистема от локации, включваща домашен офис, офис и комбинация от споделени работни пространства и други алтернативни локации“, смята Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

48% от наемателите планират да намалят заеманите от тях офиси,

а 44% - да запазят сегашния им размер. Очакванията на бизнеса са делът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на коронавируса. Това ще освободи площи за преотдаване или за разрастване на наемателите в рамките на вече наетите офиси.

От началото на годината са сключени сделки за наем на общо 73 625 кв. м при 108 600 кв. м за деветмесечието на 2019 г. Доминират подновявания на договори или се приключват сделки за преместване на нова локация, които са били в процес на преговори в предходни тримесечия. Делът на незаетите офис площи през третото тримесечие на годината достигна 11,4%, като се очаква да нараства.

За момента офертите за наеми са стабилни, но забавянето на пазара

провокира наемодателите да предлагат повече стимули

и отстъпки като стъпаловиден наем или периоди без наем. За първокласни проекти в центъра на София офертните стойности са 15 евро/кв. м. По протежение на големите булеварди нивата се движат в рамките на 12-14 евро/кв. м. Прогнозата е увеличаването на свободните площи и излизането на нови проекти на офис пазара да постави под натиск наемите през следващите тримесечия, особено в райони с концентрация на нови проекти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.