Само един от пет локомотива на БДЖ напълно изправен

Само един от пет локомотива на БДЖ напълно изправен

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни, научи „Монитор“. Това се отразява на възможностите да бъдат осигурявани машини за пътническите влакове.

По данни на превозвача, предоставени на „Монитор“, за изпълнение на разписанието са необходими 127 тягови единици (локомотиви и мотриси). Дружеството в момента работи с всекидневен недостиг от 15 средно на ден. За осемте месеца на 2019 г.

от общо 129 172 влака са отменени 1516,

в т.ч. по част от маршрут и обединяване на влакове, което е 1,17% от общо движещите се пътнически композиции, уточняват от жп превозвача. Най-често се отменят пътнически влакове, обслужващи крайградски къси разстояния и за тях се осигурява алтернативен превоз с автобуси.

Според Петър Бунев от синдиката на железопътните работници към КНСБ едва около 20 на сто от локомотивите на пътническите превози не са за ремонт, а на останалите, малко или много, има нещо за оправяне, но те продължават да се движат. „Със сигурност всички дизелови и електрически мотриси трябва да минат през ремонт, затова и се надявам скоро да се подпише договор, че да започнат да ги оправят. Така едни мотриси ще влизат, а други ще излизат от ремонт“, каза той. Той предположи, че ремонтите ще се случат в България, като ще бъде наета частна фирма. „Фирмата ще си организира ремонта и най-важната част с доставката, смяната на двигатели, скоростни кутии. Има много неща, които трябва да се направят“, каза още Бунев. Според него в момента се готви преподписване на договора за ремонта на мотрисите „Сименс“ и има и договори за обновяване на локомотиви

и се говори за закупуване на нов подвижен състав,

включително и вагони. По думите му до момента няма наети локомотиви от чужбина за работа у нас, защото процесът има специфики, а техниката е скъпа. От "БДЖ - Пътнически превози" уточниха по въпроса, че към момента използват под наем единствено 4 локомотива от държавното „БДЖ - Товарни превози”.

От превозвача информираха още, че от началото на годината има общо двайсетина случая на запалвания на локомотиви на пътнически влакове. При 7 от тях се е наложила намесата на пожарникари. 14 случая са с по-леки последствия и огънят е бил угасен след намеса единствено на локомотивния персонал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.