Водите по българските плажове са сред най-чистите в Европа. Това сочат данните от последния доклад на Европейската агенция за околна среда, изготвен на базата на резултатите от изследванията на Черно море по Българското крайбрежие, извършени през 2018 г. Взети са общо 816 проби от 91 български плажа. От тях повече от половината са с отлично качество, които отговарят на най-високите европейски изисквания за чиста вода за къпане.

Прекрасно, още повече, че според специалисти Черно море е изключително подходящо за къпане, тъй като е слабо солено и топло. На всичкото отгоре в него няма опасни обитатели.

В същото време родни туристи непрекъснато мрънкат, че водата в морето е пълна с боклуци, че по бреговете има много водорасли, че пасажи от медузи стресират къпещите се и какво ли още не. Вероятно заради това плажът в залива Болата край каварненското село Българево е най-предпочитаният по Добруджанското Черноморие – чиста като сълза вода, морето е плитко, местността е спокойна. Въпреки че инфраструктурата до Болата е никаква.

Личното ми впечатление специално за плажовете на север е, че там, където има концесионер, водата е чиста. Рано всяка сутрин работници почистват крайбрежната ивица с машини. Същото се повтаря и вечер. Огромните плажове в община Шабла от години са без стопани и въпреки че държавата субсидира спасителни постове, то никой не чисти брега от водорасли. Като прибавим и нелегалните къмпингари, които палят огньове на самия пясък и хвърлят отпадъците си където им падне, основно в морето, то е ясно, че нито водата за къпане е чиста, нито плажът.

Красивият Балчик е предпочитан от много българи за лятна почивка. За съжаление обаче, Белият град не може да се похвали с хубави плажове.

Най-чистият плаж, удостоен със „Син флаг“, е този в Албена. Мнозина обаче го избягват, тъй като входът в комплекса струва 20 лева – 10 лева на първата бариера и още десетачка, ако искате да паркирате автомобила си близо до плажа – минавате през втора бариера. Затова туристите предпочитат Кранево, но пък паркирането в селцето през уикендите е мисия невъзможна.

Похвално е, че водите по българското море са много чисти. Но това дали е достатъчно нацията ни да се юрне през ваканцията по родните плажове? Май не. Като прибавим вечно лошото настроение на персонала, намръщените им физиономии заради ниското заплащане и разни други неудачи, неистовия стремеж на търговците да прецакат клиента, скапания на места ол инклузив, избиването от време на време на някоя пречиствателна станция, бълвайки отпадни води – излиза, че чистата вода не е на първо място, за да предпочетем родното море. Затова българите бягат в Турция, защото там клиентът е №1, бягат и към Гърция, където плажовете им са ужасни, а в морето можеш да се осолиш като херинга. Но освен чистата вода, в Гърция, особено в северната част, уважават българския турист. А да не говорим, че е и по-евтино.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цената на целомъдрието

Целомъдрие? Самата дума в ХХІ век предизвиква не насмешка, а откровен смях. Особено в някои слоеве на обществото – тийнейджърите и хората без образование. Оказва се, че младите хора в България започват най-рано полов живот в страните от Европейския съюз.

Фаталният ловен тарикатлък

Безотговорен човек с оръжие е като шимпанзе с граната. За зла участ си припомняме тази фраза от „черния“ хумор с началото на всеки ловен сезон. Оставаме настрана административните въпроси - сроковете за ловуване и за регистрациите, опазването на животните, борбата с бракониерите и прочее.

Нетърпимост към расистите

Късметът да видим на живо звездния английски футболен отбор е на път да се изпари, след поредната расистка проява. Не стига, че нашите футболисти разочароват с поредица от загуби, но сега може да ни лишат и от тази малка радост, защото мачът може да се играе без публика. И това е защото някак си бързо утихна възмущението от подобни прояви по време на мача с Косово и наказанието-глоба и една празна трибуна бързо се забрави.