Само 39 семейства кандидатствали за COVID социална помощ (ТЕМАТА)

Варианти за родители, ако децата са под карантина – болничен, платен или неплатен отпуск

Само 39 семейства кандидатствали за COVID социална помощ (ТЕМАТА)

Необходимите документи са декларация и бележка от работодател

Само 39 са постъпилите до момента заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19. Това заявиха за „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане. Въпреки че напоследък масово се карантинират деца, една от причините за малкото подадени заявления е подоходният критерий, според който доходите на родителите не трябва да надвишават минималната работна заплата за страната.

Ако дете в училище или градина остане под карантина заради коронавирус, родителите му имат 3 варианта - болничен за гледане на здраво, но карантинирано дете, платен или неплатен отпуск. За тези семейства е осигурена нова социална помощ. Тя е целева за Covid и е за родители на деца до 14 г. Право на тази помощ имат семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигурява, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Месечната целева помощ ще се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.

Размерът на помощта за семейства с едно дете са 610 лв. за месец, с две или повече деца - 915 лв. Помощта е пропорционална на дните от карантината. Ако детето е изолирано 14 дни, то тогава семейството му ще получи 305 лв. За да получат тази помощ, родителите ще трябва да представят заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си.

Новата месечна помощ за родители ще се отпуска от дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на родителите.

Образецът на заявление-декларация за отпускане на тази помощ, както и примерен образец на служебна бележка родителите на деца под карантина могат да намерят на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, раздел „Социални помощи“, подраздел „Документи“ и в рубрика „КОРОНАВИРУС COVID-19“, Инструкция за ползване на електронни административни услуги в условията на извънредно положение, заявление под № 26, уточняват още от АСП.

Документите могат да се подадат на място в приемните на съответните дирекции, като се прилага лична карта, разясняват още от АСП. Друг вариант да бъдат подадени е чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението-декларация трябва да е попълнено и подписано в оригинал. За да се подадат по електронен път, е необходим квалифициран електронен подпис. Заявлението с приложените към него документи може да бъде подадено също така на извънредно въведения електронен адрес: ao@asp.government.bg заедно със сканираната бележка от работодателя, обясниха още експертите от Агенцията за социално подпомагане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.