Само 25% от сиренето продавано по магазините в страната съответства на стандарта. Това заяви в ефира на бТВ собственикът на мандра Димитър Зоров. По думите му, останалите продукти са с високо съдържание на вода, достигащо 80%.

Според него най-лошото е, че подобно сирене достига и до храненето на децата.

Д-р Сергей Иванов, управител на Център по биология на храните предложи млечните продукти с високо съдържание на вода да бъдат приравнени към имитиращите.

 Димитър Зоров поясни, че повечето продукти с установените отклонение от качеството се произвеждат от фирми, които не са членове на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му,

 

мандрите предлагащи млечни продукти по стандарта намаляват

 

заради по-високата себестойност на производството и под натиска на големите вериги да предлагат продукцията си с големи отстъпки.

Сергей Иванов припомни, че цената изследваните продукти, от последната проверка, в които бе открито много високо водно съдържание от 70%, при нормално до 50%, е било от 5,50 до 7 лв. за кило. В тази връзка за Димитър Зоров поясни, че в такъв случай за потребителите е по-изгодно да си купят извара, която е много по-евтина. „При сирената с високо съдържание на вода явно се използва някакъв ензим, който я задържа. При подобен продукт

 

въобще не можем да говорим за зреене”,

 

обясни той. Според него такива продукти се правят от обезмаслено сухо мляко с помощта на забранени за използване в производството на млечни храни технологични добавки.

„В подобен продукт има повишен риск от развитие на патогенни микроорганизми, може да причини хранителна непоносимост и при него се развиват окислителни процеси, които са канцерогенни”, поясни д-р Сергей Иванов. По думите му, допреди няколко години основната тенденция при ментетата млечни продукти бяха добавянето на хидрогенираната растителна мазнина, а

 

сега акцентът се измества към силно оводнените продукти.

 

„Това са нов тип измами”, категоричен е Иванов.

Димитър Зоров поясни, че лабораториите на БАБХ могат да установят колко е водата, но не могат да открият какви са другите съставки технически съставки, абсорбиращи водата в тези продукти. „Те поддържат водата във формата на буца”, добави той. Според д-р Иванов такива добавки могат да бъдат химически обработени нишестета, които не могат да се откриват със стандартните методи. „Защото са обработени

 

те могат да бъдат опасни за здравето на хората”,

 

уточни експертът.

Димитър Зоров пък е категоричен, че истинският млечен продукт е само произведеният по БДС. „Те са не повече от 20%-25%. Останалите са някакви други продукти, изписани с етикета на млечните”, смята той. Според него стремежът на търговците и на голяма част от потребителите за ниска цена е страшен проблем. „Хората трябва да разберат, че е по-добре да си купят литър минерална вода, отколкото да се купува 7 или 10 пъти по-скъпо сирене, което вътре е с абсорбирана вода. Подобно сирене не се усвоява от организма, защото не е узряло. Ако приравним цената на такъв продукт през сухото вещество останало в него излиза 18-20 лв. на килограм”, каза той.

Зоров предлага за подобни продукти санкцията да е между 50 000 и 100 000 лв. и да се забрани производството в съответната мандра, защото, според него, още на другия ден, нарушителите регистрират нова фирма с друго име и продължават дейността си.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ започва проверки в цялата страна за Великден и Гергьовден

Инспекторите на генцията по храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници.

Топлото най-евтино в Бургас, най-скъпо - в Пловдив

Парното и топлата вода от 1 април са най-евтини за абонатите в Бургас и най-скъпи - в Пловдив. Това показват данните от решенията на енергийния регулатор, с които бяха утвърдени цените на природния газ и топлинната енергия.

Започнаха проверките на „левчета” и железарии в столицата

В изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура, от 31 март 2020 г. инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисия за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата.