Само 2% от българите на възраст между 20 и 64 години са работили на половин работен ден през 2018 г., като делът им е най-нисък в Европейския съюз. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас повече жени, отколкото мъже работят на непълен работен ден – 2% спрямо 1,6%, като това е най-малката разлика между представителите на двата пола сред страните - членки на ЕС, показват данните на европейската статистика. В Евросъюза като цяло делът на хората, които са работили на непълен работен ден, е бил 19%. За сравнение през 2005 г. той е достигал 17% и оттогава постепенно расте като достигна 18% през 2010 г. и 19% през 2012 г., отбелязва Евростат, цитирана от Invesor.bg.

България е в топ 3 от страните - членки на ЕС, по продължителност на седмични часове, сочат данни на Евростат година по-рано. Продължителността на работната седмица у нас е била средно 40 часа и 48 минути. Първите места заемат нашите съседки – Турция с 46 часа и 42 мин. и Гърция с 48 часа и 18 мин. Най-малко работят холандците с 30 часа и 18 минути седмично. Така страната ни се нарежда на 3-то място по най-дълга работна седмица. Сред страните - членки на ЕС, Холандия има най-голям дял на служители на непълно работно време във възрастовата група между 20 и 64 години от 47%, следвана от Австрия с 28% и Германия с 27%.

В четири страни членки делът на работещите на непълен работен ден служители е до 5% - Хърватия и Словакия (по 5%), Унгария (4%) и България (2%).

Във всички страни - членки на ЕС, през 2018 г. делът на хората на възраст между 20 и 64 години, които работят на непълен работен ден, е бил по-висок при жените, отколкото при мъжете.

В ЕС 31% от жените на възраст между 20 и 64 г. се трудят на непълен работен ден, спрямо едва 8% от мъжете, като разликата между двата пола е 23 процентни пункта.

Най-големите разлики между равнището на работещите на непълен ден жени и мъже са регистрирани в Холандия с 51 процентни пункта, Австрия с 38 процентни пункта и Германия с 37 процентни пункта. Най-малки разлики са отчетени в България с 0,4 процентни пункта и Румъния с 0,6 процентни пункта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Генерал с къса памет обикаля TV ефира

*Бившият шеф на НСО Владимиров е човек на две служби в Държавна сигурност

*Забрави, че по негово време службата охраняваше мутри като Клюна и Боби Цанков

Показаха Чинията в луксозен тритомник

Четири цветни кадъра, показващи някогашния блясък на бузлуджанския монумент, заснети на диапозитиви с марката Кодак през далечната 1982 година от фотограф-художника Бедрос Азинян, са намерили място в луксозния тритомник Atlas des Utopies, излязъл на пазара в края на 2019 година. Международното издание е направило кратко представяне на историята и настоящето на паметника, който все още очаква от министерството на културата да определи статута на недвижим паметник.