Само 2,1% от бедните българите са имали забавени плащания по ипотечен кредит или наем, сочат данни от четвъртия доклад на фондация „Абе Пиер“ и Европейската федерация на националните асоциации, работещи с бездомници (FEANTSA), цитирани от френския вестник Le Figaro и Investor.bg.

За десет години до 2017 г. българите с ниски доходи, изоставащи с изплащането на ипотечен кредит или наем, са намалели с 41,9%, става ясно от данните.

За същия период 21,3% от бедните гърци са имали забавени плащания по ипотечен кредит или наем, а същото важи и за 13,5% от общото население на южната ни съседка. Между 2007 и 2017 г. делът им е нараснал съответно с 66,4% и 82,4% По този показател страната е на първо място в ЕС. След нея се нарежда Франция - 16,8% от бедните французи и 5,3% от общото население на страната бавят плащанията си по ипотечен кредит или наем. Следва Ирландия с 11,8% от бедното население и 6,7% от общото население. Великобритания е на шесто място в класацията, Испания е седма, а Холандия е осма.

Средното равнище на хората с ниски доходи в ЕС, които са имали забавени плащания по ипотечен кредит или наем през 2017 г., е било 8,4%. Що се отнася до дела от общото население на съюза, той е на ниво от 3,3% и намалява през разглеждания 10-годишен период.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България може да влезе в „чакалнята“ на Еврозоната до юни 2020 г.

България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година. Това заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР.