Само 15% от инвалидите работят

Само 15% от инвалидите работят

Едва 10-15 на сто от хората с увреждания у нас работят, заяви Елка Тодорова - председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодателите на инвалиди, по повод Международния ден на инвалидите днес. За да се увеличи този процент са необходими още подкрепящи социални услуги и грижи, коментира пък Йордан Димитров - консултант на същата федерация.

Според шефа на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски ненужни защити в Кодекса на труда, объркват и затрудняват работодателите да наемат инвалиди на работа. „Ако човек с ТЕЛК-ово решение започне работа, то работодателят не може да го освободи без разрешение от инспекцията по труда или ТЕЛК/НЕЛК, което автоматично отказва шефове да назначават хора, които не могат да махнат дори и ако не си вършат работата, това е абсолютно ненужно и е пречка и за двете страни“, разясни Коралски пред „Монитор“. Според него са необходими законови промени, за да се улесни достъпът на инвалиди до работа.

По две от програмите за хора с увреждания държавата отпуска ресурс, но няма достатъчно работодатели, които да се възползват от него, тъй като все още има недоверие и те все още смятат, че наемането на такова лице по-скоро би им причинило проблеми, обясни Йордан Димитров.

Данните на Агенцията по заетостта пък показват, че всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички безработни инвалиди. Работодателят все още вярва, че е по-добре да внесе отвън здрав работник отколкото да вземе човек с увреждане, коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му настоящата ни ситуация е "вода газим, жадни ходим", тъй като именно хората с увреждания са един от големите резерви на труда, който обаче остава неизползван.

Нейков посочи още, че според проучвания тези лица са добри работници, тъй като са лоялни и при тях текучеството е много по-малко. Според него твърдението на работодателите, че е скъпо да се адаптира едно работно място за нуждите на даден работник с увреждания не вярно. Той посочи, че държавата е отпуснала над 4 млн. лева за целта, от които обаче са били използвани едва около 500 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.