Само 14% от децата се  върнаха в градините в София (ОБЗОР)

Само 14% от децата се върнаха в градините в София (ОБЗОР)

Проверяват здравословното им състояние всяка сутрин, в Шумен и Пазарджик отварят забавачките на 1 юни

В първия ден на отварянето на детските градини в София родителите на 6348 деца ги заведоха на забавачка, а други 489 малчугани бяха в самостоятелните ясли. Това прави около 14% от всички деца, които посещават детски градини и под 25% от децата, които ходят на самостоятелни ясли, съобщиха от "Московска" 33.

 Двойно повече родители бяха изразили желание в анкетите да ползват услугите на детските градини и ясли. От вчера в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли. Всички деца,

които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските

градини. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

Детските градини в община Благоевград от вчера приемат своите възпитаници, като е създадена необходимата организация. Детска градина „Детелини“ отвори вратите си за децата от всички групи. Малчуганите бяха посрещнати лично от директора Маруся Иванова.

Медицински лица на входа измерваха температурата им.

Маруся Иванова заяви, че целият персонал е ангажиран с привеждането на сградата в необходимото състояние. Осигурени са дезинфектанти и маски за персонала. Дезинфекцират се всички помещения, децата събуват обувките си, след като преминават през изтривалка с дезинфектант. Родителите, които придружаваха децата, попълваха на двора пред входа декларация, която ги информира и задължава да спазват противоепидемичните предписания. Децата бяха посрещани по определен график, за който родителите са били информирани предварително чрез вайбър група. В община Сатовча детските градини са все още затворени, поради огнището на Covid-19 в село Осина.

След повече от два месеца на карантина вчера отвориха врати детските градини и в Дупнишко. Не се наблюдава голям наплив. Част от родителите са заявили, че ще пуснат децата си от 1 юни. „При нас ситуацията в общинските детски градини е следната: в ДГ "Калина" има 60 деца; в ДГ Слънце" - 13 деца; в ДГ "Зора" – 57, в ДГ "Детелина" - 30 деца (15 в основната сграда и 15 в село Бистрица); в ДГ "Мечта" - 43 деца (27 в основната сграда, 6 във филиала до "Хо Ши Мин" и 10 в с. Джерман) и в ДГ "Радост" - 45 деца (29 в с. Яхиново, 3 в село Червен брег и 13 в с. Крайници)“, обявиха пред „Монитор” от общинската администрация в Дупница. От там уточниха, че по указания на РЗИ децата не са в смесени групи и средният брой на децата е 6-7 в група.

618 деца, или 28% от общия брой записани дойдоха в 13-те детски градини

във Велико Търново. Обстановката по време на посрещането им бе спокойна и върнати нямаше. Медицинските специалисти прегледаха всяко дете, а помощник-възпитателите се грижеха за разпределянето им. Работят всички възрастови групи, средно по 10 са малчуганите в една група. Персоналът във всяка детска градина е снабден с маски и шлемове, осигурени са различни видове дезинфектант и почистващи материали – за подови настилки, за почистване на играчки, за обработка на дръжки и врати, за санитарни помещения, за ръце. Малко над 40 процента от децата се очаква да се завърнат в детските градини в Русе, съобщиха от общината. В крайдунавския град градините ще отворят врати на 1 юни. Детските градини в Шумен и Пазарджик също ще отворят на 1 юни, понеделник.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев:

Честата дезинфекция ще намали

респираторните заболявания

„Честото дезинфекциране в детските градини е превенция не само срещу COVID-19, но и острите респираторни заболявания (ОРЗ) ще намалеят до минимум, както и грипът, когато му дойде сезонът. Това съобщи пред „Монитор” д-р Александър Симидчиев, пулмолог в МВР болница. Ще се спазва един протокол, който е много важен не само при този коронавирус, но и при всички останали вируси”, подчерта той.

Д-р Симидчиев призова родителите да не се  плашат от честото дезинфекциране в градините и детските ясли.

„Дезинфектантите, които се ползват, са нискомолекулни, те не са белтъчни. Алергии няма да има. Възможно е раздразване на кожата в някои случаи, но това е лесно преодолимо. Реакции няма да има в резултат на ползването им”, увери пулмологът. Той поясни, че дезинфекцията се прави само на повърхностите с препарати, подобни на сапуна, съдържащи повърхностно активни вещества и малко алкохол. Тези две съставки не водят до алергични реакции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.