Само 1 от 5 стопани застрахова реколтата

Само 1 от 5 стопани застрахова реколтата

Едва 370 подали заявления за субсидия на премийната такса

Едва един от пет земеделски стопани застрахова реколтата си, научи „Монитор“. Според представители на бранша една от причините е, че не се предлагат достатъчен брой продукти, покриващи повече от рисковете по отглеждането на земеделските култури.

Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите каза, че


няма застраховка за слана


„Вторият проблем е, че държавната помощ се отваря късно и срокът на застраховане започва да тече от април. А при част от земеделските култури, например овошките, рисковете са през зимата и пролетта, когато има измръзвания и слани. Затова е по-добре застраховките да са съобразени със стопанската година от 1 октомври до 30 септември. Цикълът на културите започва тогава, когато се сеят есенниците“, смята браншовикът.

По думите му, от друга страна, голяма част от дребните и средните производители, независимо от субсидията за част от премията, не си застраховат реколтата. „Може би поради незнание, второ, поради общото мнение, че и да се случи нещо - застрахователите не плащат. При плодовете, зеленчуците и картофите делът едва ли надминава 35-40%“, смята той.


При зърнопроизводителите делът обаче е много по-нисък


Според председателя на асоциацията им Костадин Костадинов те са средно 5-10%. Той припомни, че никой застраховател не предлага продукт за застраховка на щети от суша. От друга страна, по думите му има и доста проблеми. „През миналата година много фермери в района на гр. Левски си бяха направили застраховка за градушка. Тази година заради щети от миналата фирмите завишиха премиите, а някои от тях направо отказаха да правят застраховки в този район“, обясни той. Браншовикът смята, че стопаните, правещи застраховки, са


основно участващи в различни програми за субсидиране


където застраховането е задължително. „В цял свят застрахователите, а не държавата изплащат щетите по земеделските продукти от природните бедствия“, обясни Костадинов.

Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България смята, че в сектора стопаните със застраховки са между 10 и 20 на сто. Според нея също това се дължи основно на проектите, където застраховането е задължително. По думите й хората с градини от по 20-30 дка ги имат като някакво странично занимание и не отделят средства за застраховки.

По информация на ДФ „Земеделие” от 16 март досега едва 370 стопани са подали заявления по схемата за държавна помощ “Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция" през 2020 г. Изплатена е сума в размер на 439 263 лв. за 218 земеделски стопани, сключили полици със застрахователи.


Срокът за кандидатстване е до 31 юли


Срокът за представяне на застрахователни полици ДФ ”Земеделие” е до 31 август, припомнят от разплащателната агенция.

Регистрираните земеделски производители в страната са около 79 700.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.