Около една четвърт от електромерите у нас позволяват дистанционно отчитане, без да има необходимост инкасаторите да отравят таблото, научи „Монитор“.

Общият брой на устройствата за отчитане на потреблението на електроенергия в страната е към 5 милиона. С най-голям дял от почти 60% дистанционни уреда от общо 1,7 млн. електромера е „Електроразпределение Юг“ (EVN).

Във всяко от другите две ерепета - ЧЕЗ и „Електроразпределение - Север“ („Енерго-Про“) този дял е малко над една десета. „В системата на ЧЕЗ има над 2 млн. електромера, като само за последната година са монтирани още 100 хил., позволяващи дистанционно отчитане“, съобщи за „Монитор“ Зорница Генова от управителния съвет на дружеството. Отчитащите консумацията на ток устройства на крайните абонатите в системата на „Електроразпределение Север“ са над 1,1 млн., съобщиха от пресцентъра на ерепето, обслужващо Североизточна България.

Според експерти именно електромерите с дистанционно отчитане на консумацията


дават възможност за по-успешна борба с кражбите


на електроенергия.

Днес по време на общественото обсъждане, проведено в КЕВР на проекта на Правилата за измерване на количеството електроенергия (ПИКЕЕ), всички представители на ерепетата поискаха да се увеличи срокът и цената, по които ще се таксува назад присвоеният ток от нарушителите.

Анжела Тонева от "Електроразпределение Север" каза, че е редно да се преразгледа периодът на корекция при установяване на кражби и регулаторната комисия трябва да балансира интересите както на изрядните клиенти на дружествата, така и на самите ерепета. „В момента крадците, като ги хванат заплащат електронерегията по цена, която близо 3 пъти по-евтина за киловатчас, от цената, по която дружеството я купува на балансиращия пазара“, припомни Гочо Чемширов от "Електроразпределение Юг". По думите му трябва да има нулева толерантност спрямо кражбите. Зорница Генова, от "ЧЕЗ Разпределение България" се изказа


против предлаганото изчисляване по прогнозна пазарна цена


на кражбите, защото така ерепетата няма да бъдат компенсирани за нанесените им щети.

Изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев, отхвърли твърденията, че няма полза от умните електромери. „Напротив, това е системата за бъдещето и стъпка по стъпка трябва да се налагат, защото дружествата ще да реагират веднага на кражбите на ток“, каза той. Според него КЕВР трябва да наложи правила, защитаващи коректните потребители и никаква милост към крадците. Той заяви, че предложените от регулатора мерки в правилата няма да спомогнат за намаляване на кражбите и да защитят коректните потребители. Георгиев уточни, че се иска крадците плащат по 7 ст. на киловатчас, а изрядните абонати 2 пъти по-скъпо. „Искаме драконовски мерки срещу крадците, както е в ЕС. В Германия краденият ток се таксува с 6 месеца назад, а за остойностяване се използва пазарна цена, а не по-ниската за технологични разходи.


В Чехия периодът за дотаксуване е 24 месеца,


в Словакия - 6 месеца. В Полша – санкцията за крадците е по цена 5 пъти над пазарната, а ние сме на някакви си смешни 3 месеца.

Георги Христов от гражданско движение „Днес“ пък поиска да се предвидят и санкции за дружествата доставчици, когато надпишат сметките на абонатите си. Той припомни, че учените от БАН са разработили умни електромери, с които много по-лесно могат да се хващат кражбите на ток и се изказа против използването на вносни устройства. Те, според него, лесно се манипулирали и на клиентите се надписвали количества ток, които не са изразходили.

Пламен Младеновски от работната група в КЕВР, занимаваща се с новите правила обясни, че целта е да се намалят рисковете


ерепетата да се изкушат да инкасират неоправдани печалби,


оправдавайки се с кражбите на ток.

По време на общественото обсъждане от електроразпределителните дружества се изказаха и против записаното изискване да правят проверки на електромерите си на всеки 3 месеца. Анжела Тонева от "Електроразпределение Север" пресметна, че за целта ще трябва да се назначат допълнително 2600 работника. Гочо Чемширов от "Електроразпределение Юг" изчисли, че за целта ще трябват още 3330 човека, за проверка на всички уреди ще са необходими и 567 хил. човекочаса.

Представителите на ерепетата се изказаха за леко увеличаване от 31 на 34 или 35 на задължителния срок за отчитане на електромерите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уязвимите потребители на ток остават на регулирания пазар

55 000 индустриални и 3000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1-ви юли тази година. Това обаче няма да важи за някои бизнеси като фризьорски ателиета например, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация. Николов обясни, че уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.