Само 1 от 200 туроператора със застраховка за над 1,4 млн. лв.

Само 1 от 200 туроператора със застраховка за над 1,4 млн. лв.

Ангелкова иска по-високи покрития за фалит

От над 3500 туропероторски фирми с лиценз само 18 имат "застрахователно покритие" над 1.4 млн. лв. или 1 от 200, а 1140 имат полици за минималната застраховка "Отговорност на туроператора" от 25 хил. лв., която по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите в случай на фалит. Това обясни в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя добави, че ръководеното от нея министерство предлага да се завишат сумите, за които туроператорите да се застраховат в случай на фалит, но направи уточнението, че

това се предлага, ако браншът е съгласен.


Застрахователят на фалиралата "Астрал холидейз", която играеше ролята на представител за България на обявения в несъстоятелност британски туроператор „Томас Кук“ обяви, че досега са постъпили близо 300 претенции от негови крайни клиенти, а стойността на изплатените обезщетения възлиза на около 200 хил. лева.

Ангелкова поясни, че след фалита на "Томас Кук" в министерството всеки ден има срещи с представители на туристическия бранш, като предстои такава и с транспортния.

Министърът добави, че след срещите й с двата големи туроператора в Германия ИТС и ТУИ се е разбрало, че те ще могат да поемат значителна част от туристите на "Томас Кук" за България, което е ключово за запазване на резервирания обичайно капацитет в самолети от фалиралия туроператор и на този в хотелите. Ангелкова съобщи, няма информация за нестабилност при други туроператори.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

не трябва да се вдига минимумът на застраховката,


защото по-голямата част от туроператорите у нас са просто консолидатори на легла. „Според мен, те въобще не трябва да имат застраховка „Отговорност на туроператора“, защото смисълът й са пакетните цени, особено при чартиране с автобуси или самолети“, каза той за „Монитор“. Те предоставят т. нар. земни услуги, като трансфери, а също и допълнителни мероприятия в курортите. „Астрал холидейз“ е била именно такава фирма. В последните 20 години нямаме настъпило застрахователно събитие с търговец, който е регистриран като туроператор в България, а предоставя допълнителни услуги и консолидира частни квартири. Решението е в Закона за туризма

туроператорите да бъдат разделени на 2 групи.


Едната е за извършващите организирани пътувания, основно извън страната, с обща цена и използват парите на туристите и трябва да им ги върнат в случай на несъстоятелност“. За фирмите от другата група, предоставящи само земни услуги, застраховката трябва да отпадне, защото е безсмислена“, обясни той.

На въпрос как хотелиерите могат да се предпазят от случаи, като този с „Томас Кук“, експертът поясни, че те ще продължат да работят с големите туроператори по схемата на „Томас Кук“ с отложено плащане. „Не бива да забравяме, че бизнесът е риск и не е за всеки. Освен това хотелиерите могат да си застраховат търговските договори и да са сигурни, че така ще си получат парите при евентуален фалит на туроператора“, посъветва Драганов. „От последното лято има много доволни туристи от почивката им в България и нямам притеснения относно стабилността на нашия туристически продукт и за сезон 2020-та“, добави той.

Според хотелиерите най-големият им проблем е, че

чуждите туроператори налагат отложени плащания от 2 месеца


„Договорите между големите туроператори и хотелиерите са пожелателни“, каза за „Монитор“ Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

„Те са за определен брой легла, но с тях туроператорите не поемат задължението да осигурят някаква заетост. В общите условия на тези договори има клаузи, които ние не сме в позиция да променим. Една от тях е въпросното разсрочено плащане, което е 2 месеца. В случай, че то беше 10 или 20 дни, нямаше да пострадаме толкова и да изгубим сериозните приходи от юли и август. 60-дневната клауза е един от основните врагове на хотелиерите. Никой не може да се пребори с големите концерни. Договорите с големите туроператори и за догодина са сключени с такива условия. При преговорите се пазарим за цените, но по общите условия не можем нищо да променим“, добави тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.