Само 1 от 10 има здравна застраховка

Само 1 от 10 има здравна застраховка

Цена и покритие определящи за избора на полица

Само един от десет или 12% от българите имат здравна застраховка. Същият е делът и на тези, които имат медицинска застраховка при пътуване в чужбина. Това показват данни от проучване на „Тренд“ за март 2020 г., изведени от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Очаквано, задължителната полица „Гражданска отговорност“ е лидер, като 63% от анкетираните посочват, че имат такава. На второ място е „Автокаско“ (22%), следвана от имуществените застраховки (16%). Четвърта е застраховка „Живот“ (13%) и едва тогава са здравните и медицинските полици за чужбина. Застраховки за кредитополучател се ползват от 7% от респондентите. Любопитното е, че има противоречие между ценности и реалност.

Здравето и семейството са най-важни,

със съответно 77 и 61 на сто посочили ги като приоритет. Към тази група спадат и децата. За всеки трети или 37% от анкетираните посочват, че домът е най-важен. Едва 6% смятат автомобила са ценна вещ. Данните от проучването сочат още, че за по-голямата част от българите застраховките са вид сигурност, като те имат доверие на брокерите. 47% заявяват, че се доверяват на застрахователите, а други 41 на сто декларират липса на доверие. „Резултатът може да се определи като позитивен, особено като се отчете развитието му във времето. Преди 10 години съотношението е било обратното - доверие в застрахователния сектор са декларирали 40% от хората, а 46% - недоверие, според данни от проучването „Финансовата грамотност в България“ на Световната банка от 2010 г.“, коментират от АБЗ.

Цели 90% посочват, че не са имали проблеми при сключването на застраховка, а едва 8% са срещнали трудности. За 33% обаче застрахователите не са коректни при

изплащането на щети

Цената и покритието на полицата са основни фактори при направата на избор. От общо 5 фактора, те се нареждат на първите две места. За 79% от анкетираните цената е определяща, следвана от покритието с 69 на сто подкрепа. Трети фактор е дали застраховката е част от промо оферта (36%), както и дали има лимит на отговорност (34%). Едва една пета от анкетираните или 24% слушат препоръки на приятел и близки хора, което е и петият фактор при избор. Проучването е осъществено през март 2020 г. Анкетирани са 1000 души от цялата страна на възраст между 18-65 години.

Едва 5% от недвижимото имущество на населението у нас е застраховано срещу природни бедствия. "Хората си мислят, че тази застраховка е скъпа, но истината е, че има застраховки при различните компании. В най-ниските нива на застрахователна сума и стойност на имуществото, което се застрахова, примерно при 10 000 лева, цените започват от 10 до 20 лв. при различните застрахователи на година", обясни Константин Велев - председателят на АБЗ Константин Велев, цитиран от БНР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.