Само 1,8% контрабандни цигари през първото тримесечие

Само 1,8% контрабандни цигари през първото тримесечие

Данните за първото тримесечие на тази година сочат, че само 1,8% от цигарите са били без български акцизен бандерол, което е с 0.7 процентни пункта по-ниско от периода октомври декември на 2020 г., съобщиха от компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

С тези данни България продължава да държи изключително ниски нива на нелегална търговия с цигари, което показва, че институциите са постигнали устойчив успех в борбата срещу контрабандата. Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. представляват 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки и са на рекордното ниво от приблизително 2,8 млрд. лв.

Въпреки усложнената епидемична обстановка през 2020 и 2021 г. проучването за нивата на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се провежда у нас от 2007 г. без прекъсване, продължава да се провежда, а тютюневите компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ оповестяват регулярно данните.

Резултатите показват, че в основната извадка от 20 града през първото тримесечие на 2021 г. има два с нулево ниво на потребление на незаконни цигари - Стара Загора и Габрово, а в Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград делът на цигарите без бандерол е над средният за страната. Сред допълнителните градове, които се проследяват извън основната извадка, се отчитат намаления, като има два града с нулев дял на незаконния пазар - Димитровград и Сандански, и в Свиленград е отчетено значително понижение спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. За Свиленград спадът на дела на тримесечна база е значителен - от 9 на само 1 на сто. За Дупница спадът е от 3% на 2%, а в Монтана - от 3,9% на 0,7 на сто, сочат още данните на „Инициативата срещу незаконната търговия“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.