Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

Причината е в малкото договори за работа само с един брокер

В сайтовете за имоти масово има повтаряне на оферти за едни и същи имоти. Пример е обявата за просторен апартамент от 585 кв. м в идеалния център на София, предлаган за 1,5 млн. евро. Предложението само в един сайт се повтаря цели 9 пъти. Друга оферта за жилище отново в центъра на столицата се повтаря също, но само още 2 пъти

От 5 различни агенции пък е пусната обява за просторен апартамент от 330 квадрата в кв. Симеоново с

 цена, варираща от 660 000 до 690 000 евро

 Площта на луксозния апартамент също в някои от обявите е увеличена с 3 квадрата.

Според брокери причината е, че много малко продавачи на имоти дават на агенцията, чрез която са пуснали обявата си, изключителни права за представителство. В немалко от случаите те директно си пускат предложението в някои от имотните сайтове. Така други брокери и фирми просто копират данните и я публикуват от свое име, променяйки леко параметрите на имота. Въпросната практика обаче има обратен ефект не само заради манипулирането на информацията и слагането нерядко на нереални фотоси от имота. „Хората с много пари, които са решили да си купят скъп имот

 обикновено търсят дискретност

 и не обичат да работят с много брокери. Виждайки обява, повтаряща се многократно в имотните сайтове, те започват да се опасяват за конфиденциалността на евентуалната сделка”, казва столичен брокер, пожелал анонимност.

Негови колеги споделят как обикновено през лятото, когато нашенци от чужбина се връщат в родината и търсят да си купят жилище, се случва да бъдат водени на оглед на един и същи имот повече от веднъж. Причината е именно дублирането на офертите и ползването им от много агенции.

Освен това според брокери повтарянето на една и съща оферта, висяща в сайтовете с месеци и дори над година, я прави съмнителна и евентуалните купувачи

 стават предпазливи по отношение на имота

 За разлика от развитите държави у нас все още не е възприета практиката продавач, купувач, наемодател или човек, търсещ квартира, да се доверяват само на един брокер и да му делегират ексклузивни права. Именно малкият брой договори за изключително представителство дава възможност един имот да се среща в много обяви, което води и до изкривяване на картината за пазара. Например информацията в сайтовете за много оферти на високи цени за еднотипни имоти кара новите продавачи да се ориентират по тях и след това се чудят защо не могат по-бързо да стигнат до сделка.

„В Швейцария 100% от сделките се реализират по този начин, в Щатите делът достига 98%-99%”, казва относно проблема с повтарящите се обяви Наско Атанасов от една от столичните агенции и добавя, че

 у нас процентът е все още нисък

„Важен е обаче не само какъв е делът на хората, сключили такива договори, а и процентът на реализация на сделка по тях, който в България варира в доста широк диапазон от 30 до 60 на сто”, уточнява той. Според нег,о преди клиентите да привикнат да работят с договори за изключително представителство, трябва самите брокери да бъдат научени на тази практика. „В по-големите агенции се правят обучения, за да знаят брокерите как да представят продукта и неговите предимства. Не по-малко важно е да се подписват договори, които да нямат слабости и да са защитими в съда в случаи на спорове”, смята Атанасов. По думите му една държавна или браншова регулация за налагането на такива договори ще стабилизира пазара и ще се намали многократното повтаряне на оферти в сайтовете. Брокерът смята обаче, че такива договори в малките населени места, където всички се познават, обикновено се сключват устно. „Едни от плюсовете от споразуменията за изключително представителство

 ще са намаляването на дублираните и кражбата на оферти

между агенциите, а също и заблудата на клиентите с некоректна информация. Ще спрат също и корекциите на офертната цена без знанието на собственика на продавания имот в обявите, некоректно копирани от други агенции”, категоричен е Атанасов.

Председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев сподели, че браншовата организация започва информационна кампания за предимствата на договорите за изключително представителство и сред клиентите, и сред посредническите агенции. В скоро време се очаква да бъдат огласени и резултатите от социологическо проучване по въпроса. По думите му НСНИ има идея в договорите да се включват повече задължителни клаузи за брокерите.

Във Варна за най-скъпия апартамент искат €850 000

 Във Варна за най-скъпия апартамент искат 850 000 евро, сочи справка в имотните сайтове. В Бургас пък максималната цена е 528 400 евро. В морската ни столица таванът на офертите е за луксозно жилище от 426 квадрата в Морската градина. Във втория по големина черноморски град най-високата оферта също се отнася за имот край парка до залива. Жилището от 372 квадрата е ново с Акт 16 от миналата година и се намира до входа на Морската градина.

В Пловдив максимумът е на ниво от 660 000 евро и се отнася за апартамент от 440 квадрата, на втори етаж до новотела. В Русе най-високата цена в сегмента е над 3 пъти по-ниска, отколкото под тепетата. Там за 265 000 евро се предлага имот от 171 квадрата на 6-ия етаж близо до река Дунав, сочи справка в imot.bg.

В имотните сайтове не се срещат обяви за апартамент в провинцията, за който продавачите искат поне 1 млн. евро. В София има доста оферти, но точният брой на тези имоти е трудно да се изчисли, защото в мрежата много от обявите се повтарят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.